Criogenia

Ce sint dispusi sa faca oamenii pentru tinerete fara batrinete? Cit de departe sint dispusi sa mearga (sau sa coboare)? Lioara Bradu s-a „coborit“ la temperaturi de -180 de grade Celsius si… a fost foarte incintata!

Sint cel mai friguros om din lume. Exact, sint un Gerila (oare se poate spune „o Gerila”?) al timpurilor mo­derne. Ma poti aseza linga un foc mare, in miez de vara, iar eu iti voi spune „mai pune lemne”. Nu tin minte sa-mi fi fost vreodata prea cald si nici sa fi pornit vreodata aerul con­ditionat din proprie initiativa. Cind lumea se plinge de caldura, eu ma bucur de vara. La sauna ma asez intotdeauna pe treapta de sus si stau, si stau, si stau… cu orele. Urasc dusurile scotiene, compresele cu gheata si sectorul de alimente proaspete din supermarket (stii, acolo sint frigiderele!). In noptile toride de vara eu ma invelesc cu plapuma, iar cind la televizor se anunta cod rosu de canicula, pentru mine inseamna o zi frumoasa, cu soare. In fine, cred ca ai prins ideea: iubesc caldura tot atit de mult pe cit urasc frigul.

Ce-mi veni atunci sa ma programez la o sedinta de aerocrioterapie (terapia prin frig)? Ce-a fost in capul meu cind am decis sa ma cufund in gaz criogenic, la -180 de grade Celsius? (Da, ai citit bine: -180 de grade Celsius!)

Ce mi s-a promis? Nimic mai mult decit tinerete fara batrinete si viata fara de moarte. Un chip si un trup mai tinar, mai sa­na­tos, mai rezistent; o noua viata, fara dureri, fara regrete, in care orice vis frumos si nebunesc poate fi implinit. Ca in Vanilla Sky. „Aerocrioterapia activeaza toate resursele fiziologice ale organismului, declansind rege­nerarea acestuia din interior, pe cale naturala. Scaderea brusca a temperaturii, in timpul unei proceduri in criosauna, stimuleaza sistemul imunitar care determina declansarea unei serii de procese regenerative in corp. Temperatura sca­zuta determina organismul sa transmita semnale puternice creierului, care stimuleaza toate func­tiile de autoreglare ale corpului, ac­tio­nind mai ales asupra celor care nu functio­neaza la intre­gul potential. Foarte important este faptul ca aceste procese sint generate de la sine in orga­nism, fara interventia unor factori externi, artificiali si, prin natura lor, nesanatosi. Aerocrioterapia (terapia prin frig) stimuleaza sistemul imunitar si pe cel endocrin, oferind or­ga­nismului echilibrul hormonal de care are nevoie, creste capacitatea de efort fizic si intelectual, ajuta la scaderea greutatii corporale (in timpul unei proceduri se „ard” 150-200 kcal, iar intre proceduri 1.000 kcal/pe ora), rein­ti­ne­res­te pielea, reduce radical depozitele celul­i­tice, creste apetitul sexual si diminueaza con­secin­tele stresului zilnic. Rezultatele incep sa apara inca de la prima procedura in crio­sauna. Intre­gul organism este revigorat, plin de energie, se instaleaza o stare ge­n­erala de bine. Dupa primele 5-6 proceduri pielea de­vine elas­tica, ferma si catifelata, ri­du­rile incep sa se retraga, pe­tele pigmentare se estompeaza. O cura de 15-30 proceduri in criosauna determina regenera­rea completa a organismului din interior.”

Ei bine, cum sa rezist unei ase­menea promisiuni? In numai trei minute (de frig, e adevarat, dar sint numai trei minute), pot schimba totul. Imi pot reseta organismul. Imi pot opri ceasul biologic care a cam luat-o razna. Or, ce in­­se­a­m­­­­na trei minute? 180 de se­cun­de, 90 de miscari de pleoapa, 75 de respiratii… Merg! Prima surpriza am avut-o de indata ce am pasit in clinica. Ma asteptam la un decor futurist, cu podele luminate si ecrane uriase pe care sint proiectate reclame cu me­saje subliminale, la indivizi cu priviri de gheata si un aer mult prea profesional, ce detin ade­varul absolut si-ti pot suci mintile dintr-o singura fraza. (Exact, ca in Vanilla Sky)

In schimb, aici am dat peste un decor simplu si familiar, peste niste oameni extrem de draguti, dispusi sa raspunda la orice intrebare si, mai ales, capabili sa zimbeasca si sa faca glume. In mai putin de un minut eram deja „echi­pata” (in chiloti si sutien, obligatoriu din bumbac – fibrele sintetice nu se comporta bine la frig – si cu o pereche de sosoni ce ar fi facut-o invidioasa pe draga mea bunica), in alte trei­zeci de secunde mi s-au dat indicatiile necesare (tine miinile afara din sauna; roteste-te permanent pentru a nu supraexpune la frig o anumita zona a corpului; ori de cite ori auzi ca iese aburul, lasa capul pe spate si tine-ti respiratia pentru a nu inhala gaz criogenic), in alte trei minute eram… gata, proaspata, ca un castravete scos din frigider, ca o inghetata intr-o zi de vara, ca Bo Derek in James Bond.

Nici macar nu am avut timp sa tremur, sa dirdii, sa-mi clantane dintii in gura! E incredibil, dar nu am suferit de frig, nici macar cit sub un dus rece. In schimb, ma simteam plina de energie si buna dispozitie. Am facut deja patru sedinte de criosauna si ma declar pe deplin multumita de rezultate: pielea mi-e catifelata si ferma, am un tonus muscular de zile mari, nu mi se mai umfla picioa­rele, durerile de spate mi-au disparut, noaptea dorm ca un prunc nou-nascut, nu mai stra­nut cind dau de aer con­ditio­nat, inot cot la cot cu fiul meu (care e sportiv de performan­ta), ma tirasc in patru labe cu fiica mea (care are doi ani), iar sotul meu imi spune ca… Nu, asta „iti voi spune in alta viata, cind vom fi amindoi pisici”. („I’ll tell you in another life, when we are both cats” – Vanilla Sky).

Verdict ELLE

Nu as fi crezut ca voi spune asta vreodata, dar terapia cu frig este o modalitate foarte placuta si eficienta de a-ti intretine frumusetea si sanatatea.

Adresa: Centrele CrioBio sint situate in cadrul clinicilor Bio Terra Med din Primaverii (str. Pictor Negulici nr. 27) si Calea Grivitei nr. 3 (la intersectia cu Calea Victoriei). Pentru programari sunati la 0728.874.411.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din beauty