Tipuri de șape de egalizare: cum o alegi pe cea potrivită nevoilor tale

Tipuri de șape de egalizare: cum o alegi pe cea potrivită nevoilor tale

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/iKvcOaETrV8

Atunci când amenajăm locuințele, unul dintre cele mai importante aspecte îl constituie pardoselile. Pentru ca acestea să arate perfect, indiferent de tipul de acoperire pe care îl vei dispune, este nevoie ca substratul să fie adus la același nivel, să fie sănătos, curat și perfect plan. În caz contrar, orice sistem de acoperire va urma îndeaproape denivelările substratului, iar acest lucru este de evitat. 

O soluție în acest caz o constituie aplicarea unei șape de egalizare, acest strat având rolul, așa cum îi spune și numele, de a egaliza cotele pardoselii. Iată care sunt tipurile de șape de egalizare și cum ar trebui să o alegi pe cea potrivită pentru tine.

Ce este o șapă de egalizare?

Șapa de egalizare este un material cimentos care se aplică prin turnare pe suprafața betonului sau a substratului de pardoseală. Există șape pentru egalizarea suprafețelor interioare, dar și șape care pot fi folosite atât la interior cât și la exterior. Acestea au rolul de a preveni discontinuitățile și aspectul neplăcut al straturilor finale de pardoseală, care pot urma denivelările substratului.

Șapele de egalizare pot fi de trei tipuri, în funcție de caracteristicile acestora:

Șapă clasică sau șapă simplă

Acest tip de produs se aplică direct pe beton fără a fi nevoie de folii sau alte sisteme de protecție. Ea nu va avea rol de barieră împotriva apei, ci va servi exclusiv pentru egalizarea cotelor de pardoseală.

Este nevoie ca substratul să fie pregătit înainte, cel puțin din punct de vedere al aderenței, așa că va trebui curățaț, sablat (dacă este necesar) și aspirat. De asemenea, va fi nevoie de aplicarea unei amorse, deoarece aceasta va juca un rol foarte important în ceea ce privește aderența. 

Șapă de egalizare glisantă

Acest tip de șapă de egalizare presupune adăugarea unui strat separator între șapă și stratul suport. Se pot folosi în acest sens folia PVC sau produse pe bază de bitum, însă, ca și în cazul șapelor simple, aceste straturi nu vor putea reține apa. 

Astfel, aceste tipuri de șape nu se recomandă în subsoluri sau demisoluri sau pentru pardoseli care prezintă infiltrații active ale apei.

Se poate folosi această șapă numai în ipoteza în care suprafețele sunt complet hidroizolate și uscate, pentru a preveni riscul infiltrării apei la nivelul șapei. 

Șape flotante

Din punct de vedere al caracteristicilor tehnice și al avantajelor oferite, aceste tipuri de șape sunt cele mai bune, deoarece permit dispunerea unor straturi de termoizolare și hidroizolare. Având aceste sisteme, șapa oferă rezistențe mult mai mari, dar și o protecție sporită împotriva infiltrațiilor. 

Cum să alegi cea mai bună șapă pentru casa ta?

Pentru a alege în mod corect șapa, este nevoie să ai în vedere câteva aspecte. O șapă de egalizare se toarnă în grosimi de de minim 2 cm, astfel că poate ajunge și la 5 cm. Având acest lucru în vedere, va trebui să măsori înălțimea de care dispui de la nivelul pardoselii și până la tocul ușii, pentru că pot exista cazuri în care șapa ridică nivelul peste prag. 

Va fi nevoie să alegi așadar o șapă care să îți ofere acces la nivel de ușă, dar și o una care să îți protejeze locuința de infiltrații de apă sau de făinarea cimentului. Poți alege șapa flotantă deoarece aceasta îți oferă și posibilitatea de a dispune straturi de izolare; în plus, te vei bucura de suprafețe perfect drepte, fără goluri, denivelări sau diferențe de nivel.

Alege întotdeauna șapele care îți oferă calitate, pentru a nu fi nevoit să faci de fiecare dată reparații. Documentează-te și alege corect, iar casa ta „îți va mulțumi pentru acest lucru. 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Antena 1
substantial.ro
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din advertorial