Stresul, inamicul organismul: ce efecte are asupra sănătății fizice și emoționale

Stresul este o reacție fizică și mintală care apare în mod natural ca urmare a unei experiențe din viața de zi cu zi.

Stresul, inamicul organismul: ce efecte are asupra sănătății fizice și emoționale

Fiecare persoană simte stres din când în când, deoarece factorii declanșatori sunt numeroși: de la responsabilitățile de zi cu zi, precum cele care vizează munca și familia, până la evenimentele grave din viață (îmbolnăvirea, decesul unei persoane dragi, conflictele).

Pe termen scurt, stresul poate fi benefic pentru sănătatea ta, deoarece te poate ajuta să faci față situațiilor potențial grave. Corpul răspunde la stres eliberând hormoni care cresc numărul de bătăi ale inimii și ritmul respirator și pregătesc mușchii să răspundă.

Cu toate acestea, dacă răspunsul la stres nu se oprește și nivelurile de stres rămân ridicate mai mult decât este necesar pentru supraviețuire, starea de sănătate poate avea de suferit. Stresul cronic poate cauza numeroase probleme de sănătate, afectând starea generală de bine. De la iritabilitate, anxietate, depresie, dureri de cap și insomnie până la dezvoltarea unor boli cardiovasculare sau a unor afecțiuni ale pielii, precum zona zoster și dermatita atopică, efectele stresului asupra organismului sunt numeroase și nu trebuie ignorate.

Sistemul nervos central și rolul hormonilor

Sistemul nervos central este responsabil de răspunsul la stres. Hipotalamusul transmite glandelor suprarenale să elibereze hormonii de stres, respectiv adrenalina și cortizolul. Care este rolul hormonilor? Aceștia accelerează bătăile inimii și trimit sângele în zonele care au cea mai mare nevoie în caz de urgență, cum ar fi mușchii și inima.

Când frica percepută în primă fază dispare, hipotalamusul ar trebui să transmită tuturor sistemelor să revină la normal. Însă, dacă acest lucru nu se întâmplă sau dacă factorul declanșator nu dispare, răspunsul la stres va continua.

Efectele stresului asupra organismului

Când o persoană suferă de stres cronic, activarea continuă a răspunsului la stres provoacă probleme la nivelul întregului organism. Astfel, apar simptome fizice, emoționale și comportamentale.

Printre simptomele fizice ale stresului se numără dureri în piept sau senzația că inima bate repede, epuizare sau probleme cu somnul, dureri de cap, amețeli sau tremurături, tensiune arterială crescută, tensiune musculară, probleme digestive și sexuale, precum și un sistem imunitar slăbit.

Stresul poate cauza probleme emoționale și mintale, cele mai frecvente fiind anxietatea, depresia, atacurile de panică și stările de tristețe.

Adesea, persoanele care suferă de stres cronic încearcă să gestioneze situațiile stresante prin comportamente nesănătoase, precum consumul de alcool, o dietă nesănătoasă și, implicit, dezvoltarea unei tulburări de alimentație, cumpărături impulsive, fumat, precum și consum de droguri.

Soluții pentru a preveni și a face față stresului

Nu poți evita stresul în totalitate, dar poți să nu îi permiți să te copleșească, adoptând o serie de obiceiuri sănătoase.

Activitatea fizică este una dintre cele mai bune soluții pentru a preveni și a face față nivelurilor mari de stres. Când faci sport, indiferent dacă e vorba de o scurtă plimbare sau de exerciții fizice intense, ești distrasă de la factorii de stres zilnici și astfel gândurile negative nu își găsesc loc în mintea ta. Totodată, exercițiile fizice reduc nivelul hormonilor de stres din corp și stimulează producția de endorfine.

De asemenea, pentru a te elibera de stres, este recomandat să te concentrezi asupra lucrurilor care îți aduc bucurie. Vizionarea unui film, lectura unei cărți, pictura sau dansul sunt doar câteva dintre activitățile care te pot ajuta să te bucuri mai mult de prezent.

Stresul poate fi un inamic al organismului, atât timp cât nu iei măsurile necesare pentru a-l ține sub control. De aceea, e important să eviți factorii declanșatori și să desfășori activități plăcute care îți dau o stare de bine.

Sursă foto: Unsplash

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din advertorial