Sfaturi practice pentru a combate insomnia

De câte ori nu ai pus capul pe pernă, ai adormit și…te-ai trezit peste o oră? Apoi peste încă două, apoi iar peste câteva minute și, în final, s-a făcut dimineață.

Sfaturi practice pentru a combate insomnia

Ori poate uneori nici măcar nu reușești să adormi. Din nefericire, insomnia este o afecțiune cât se poate de reală – ea reprezintă incapacitatea de a adormi sau de a avea un somn întrerupt. 

Uneori, insomnia apare doar în funcție de context (o întâlnire importantă, o problemă în familie), însă, alteori, ea poate deveni recurentă. Și din păcate, ne poate împiedica să ne trăim viața în mod firesc. Ca să îți venim în ajutor, ți-am pregătit un ghid cu sfaturi practice care să te ajute să scapi de episoadele de insomnie: 

Rutină clară

Cel mai important aspect de care trebuie să ții cont dacă suferi de insomnie este că e crucial să ai o rutină corectă și constantă de somn. Trebuie să te culci pe cât posibil la aceeași oră și la fel și la trezire – da, inclusiv în weekenduri sau în vacanțe. 

Dacă în cursul săptămânii te culci la 22 iar în weekend stai treaz până la 3 dimineața, îți vei da ceasul biologic peste cap – iar asta te va „forța' să ai un somn plin de întreruperi. Același lucru este valabil și la trezire – pentru că, pentru un somn odihnitor, nu contează doar rutina de seară, ci și cea de dimineață. 

Spațiu optim 

Camera ta, dormitorul tău ar trebui să ia forma unui real sanctuar: liniștit, întuneric, răcoros. Asigură-te că dormitorul tău arată astfel și e cât mai…plictisitor cu putință. Din dormitor ar fi ideal să lipsească inclusiv decorațiunile colorate, cărțile sau orice alt elemnt care ți-ar putea distrage atenția. 

Patul, locul propriu-zis în care dormi, este la fel de important – investește într-un pat de calitate, în lenjerii premium și rezervă-ți timp pentru a găsi o saltea pat perfecta pentru tine. Aceste aspecte influențează crucial modul în care te vei odihni peste noapte. 

Și tu stai pe telefon înainte de culcare?

Cel mai probabil, răspunsul este un „da' răspicat – din nefericire, asta nu aduce niciun beneficiu somnului tău. Expunerea la lumina albastră a gadgeturilor ne împiedică să intrăm în faza de somn profund – și ne ține în permanență creierul conectat, stimulat. 

Pentru a reuși să dormi bine, fără întreruperi, e important să lași telefonul deoparte cu cel puțin o oră înainte de culcare. În schimb, rezervă-ți serile pentru momente de liniște și tihnă, pentru meditație, citit, vorbit cu partenerul. 

Bonus 

  1. Nu mânca înainte de culcare cu cel puțin 3 ore, pentru că organismului tău îi va fi mai dificil să digere mâncarea și asta îl va ține „în priză'
  2. Fă sport, dar nu seara, ci dimineața 
  3. Asigură-te că nu bei cafea cu 6 ore înainte de somn
  4. Ia un supliment cu melatonină dacă simți că nu ai îmbunătățiri
  5. Mergi la un specialist! Insomnia este o problemă reală și merită tratată ca atare. 

Din nefericire, insomnia ia cu asalt din ce în ce mai mulți adulți – stresul, anxietatea, evenimentele din lume și unele perioade obositoare ne pot împiedica să ne odihnim corespunzător. Însă, punând în practică o igienă corectă de somn, vei vedea că somnul tău se va regla – și nu uita: odihna este o investiție, nicidecum o pierdere de vreme.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din advertorial