(P) Hepatita: 4 lucruri esențiale pe care NU le știai despre această boală

Hepatită este o afecțiune periculoasă care deteriorează ficatul, provocând inflamații și leziuni acestui organ vital.

(P) Hepatita: 4 lucruri esențiale pe care NU le știai despre această boală

Există mai multe tipuri de hepatita, clasificate în funcție de cauzele care determină  apariția bolii. Cele mai frecvente hepatite sunt cele provocate de infecția cu virusuri hepatice, însă există și hepatite cauzate de boli autoimune, alcool, medicamente sau  droguri. Unele forme de hepatită sunt ușoare și se vindecă relativ repede, însă altele se pot transformă în boli grave precum ciroză sau cancer hepatic.

Iată câteva lucruri esențiale pe care trebuie NEAPĂRAT să le știi despre hepatită!

Hepatită este o boală 'tăcută'

Hepatită cronică poate fi greu de detectat, deoarece în faza incipientă ea are simptome ușoare sau acestea chiar lipsesc. În principal, simptomele de început ale hepatitei sunt  asemănătoare gripei, inclusiv febra, oboseala și dureri musculare.

În cazuri mai avansate, simptomele pot include:

  • Urina întunecată și scaune decolorate
  • Vărsături
  • Erupții pe piele sau icter (ingalbenirea ochilor și a pielii)
  • Dureri abdominale și articulare
  • Lipsa poftei de mâncare
  • Umflarea abdomenului, picioarelor sau gleznelor

Aceste simptome pot dura ani de zile pentru a se dezvolta, ceea ce face că foarte  multe persoane infectate să nu știe că sunt  bolnave. Lăsată netratată, hepatită poate  provoca, în timp, leziuni grave ale ficatului,  inclusiv ciroză hepatică și cancer de ficat. În plus, persoanele infectate pot transmite virusul mai departe altor oameni  sănătoși, fără să știe.

Virusul hepatitei cauzează mai multe decese decât HIV

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că peste 500 de milioane de persoane sunt infectate cu un virus hepatic. În plus, 1,5 milioane de bolnavi mor în fiecare an din cauza complicațiilor provocate de hepatita B și C. În comparație, în 2020, la nivel mondial au murit aproximativ 690 000 de oameni din cauza bolilor legate de HIV.

Un studiu al OMS a constatat că aproximativ 4,5 milioane de decese premature cauzate de hepatită ar putea fi prevenite în țările cu venituri mici și medii până în  2030. Acest lucru se poate  realiza prin vaccinare, teste de diagnostic, accesul la medicamente și campanii de informare privind modul de transmitere și prevenție.

Tratarea hepatitei nu scade riscul apariției altor probleme grave de sănătate

Hepatită B și C sunt boli infecțioase care îți pot pune viața în pericol. În timp ce tratamentul hepatitei reduce semnificativ riscul de complicații grave, precum  insuficiență hepatică, cancerul de ficat și necesitatea transplantului, vindecarea bolii nu elimină complet problemele de sănătate. De exemplu, infecția cu virusul hepatitei C crește riscul pacientului de a dezvoltă diabet, boli de rinichi sau alte afecțiuni  medicale serioase.

Cu cât se dezvoltă mai mult țesut cicatricial, cu atât este mai mare probabilitatea de complicații. Dacă hepatita a provocat leziuni permanente ficatului, pacientul trebuie să fie monitorizat atent pe tot parcursul  vieții și să adopte un stil de viață  sănătos. Acest lucru include controlarea greutății corporale, evitarea comportamentului riscant (consumul de alcool, droguri, contact sexual neprotejat etc) și întărirea sistemului imunitar.

Persoanele diagnosticate cu o formă de hepatită virală pot beneficia de o imunitate  crescută cu ajutorul suplimentelor alimentare. ANTIDOT Forțe este un produs 100% natural, cu o  formulă unică de vitamine, minerale și antioxidanți, care întăresc  organismul și îl ajută să lupte cu virusul hepatic. Ingredientele naturale din  compoziția să, precum turmeric, ghimbir, astragalus, lemn dulce, drojdie de bere sau vitamina C au proprietăți terapeutice dovedite, care includ efecte antiinflamatoare, antivirale și antioxidante.

Nu există vaccin sau tratament pentru toate formele de hepatită

Formele acute de hepatită (A și E) nu necesită un tratament specific. Acestea se  vindecă de obicei de la sine, cu odihnă suficientă și dietă sănătoasă. Formele cronice de hepatită (B, D și C) se tratează cu medicamente virale care atacă virusul hepatic  și împiedică apariția complicațiilor.

Cea mai bună metodă de protecție împotriva virusului hepatic este vaccinul. În  prezent, există vaccin doar pentru hepatită A și B, însă vaccinul împotriva hepatitei B te poate proteja și de virusul hepatic D. În ceea ce privește hepatită C, poți reduce riscul de infectare prin evitarea expunerii la factorii de risc (consum de alcool, droguri, igienă precară, contact sexual neprotejat).

Așadar, hepatita este o boală periculoasă care poate provoca probleme grave de  sănătate. Este esențial să-ți iei toate măsurile de precatie pentru a evita infecția cu virusul hepatic și să reduci riscul de transmitere mai departe, dacă ești deja infectat.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din health & diet