Cum obții un aluat perfect – 3 lucruri pe care NU le știai

Știm că există iubitori de pizza care încearcă să-și facă singuri pizza sau painea acasă. Dar, unele lucruri sunt mai ușor de spus decât de făcut.

Cum obții un aluat perfect - 3 lucruri pe care NU le știai

Știm că există iubitori de pizza care încearcă să-și facă singuri pizza sau pâinea acasă. Dar, unele lucruri sunt mai ușor de spus decât de făcut. Secretele preparării unui aluat perfect sunt unele dintre cele mai bine păstrate secrete din lume și este evident, că dacă producătorii de pizza și pâine ar împărtăși modul în care își fac aluatul perfect, nu le-ar mai cumpăra nimeni produsele. 

Cu toate acestea, noi am strâns pentru tine cateva secrete pentru ca tu sa obții un aluat perfect de fiecare dată! Mai mult decât atât, acest aluat poate să fie o componentă de bază și pentru alte preparate, nu doar pentru pizza. Cu mici modificari, acesta poate sa fie potrivit chiar și pentru o retetă pâine de casa

Ingrediente cheie 

Îți vine să crezi sau nu, nu sunt multe lucruri care intră în compoziția unui aluat. Ai nevoie doar de făină, apă, drojdie și sare. 

Pentru a obține un aluat perfect, însă, ai nevoie de ingrediente de înaltă calitate. Apa ar trebui să fie  filtrată, drojdia proaspătă și făină foarte rafinată. Unii oameni folosesc ulei, alții nu, pentru extra savoare, însă noi recomandăm folosirea uleiului de măsline. 

În rețetele de pizza de casă cu blat pufos, de exemplu, se recomandă folosirea uleiului de măsline dar și adăugarea zahărului, pentru ca aluatul să aibă o crusta crocanta si un interior pufos. 

Maia

În termeni simpli, un aluat cu maia nu este făcut cu drojdie comercială, ci mai degrabă cu un „starter de aluat”.  Starterul este cel care face ca aluatul să crească și poate sa fie depozitat în frigider pentru a fermenta, trebuind sa îl hrănești' regulat pentru a-și păstra proprietățile de creștere. Aluatul și chiar pâinea făcute cu maia are mult mai multă aromă și complexitate decât pâinea cu drojdie. Este mai ușor de digerat, deoarece mai este fermentată și are proprietăți probiotice. 

Pe scurt, maia se obține din fermentarea unui mix din făină și apă și asigura ca pâinea și pizza ta vor ieși pufoase și cu o crusta crocanta, iar aroma, de neegalat. 

Frământarea aluatului 

Ai grijă să nu frămânți prea mult sau prea puțin aluatul. Este mai greu să frămânți prea mult aluatul, dar frământarea insuficientă este o problemă frecventă. Cum să știi dacă aluatul este prea puțin frământat?

Dacă îl poți întinde de la 5 până la 5 cm și nu se rupe, este bine frământat. Dacă încă nu ești încrezător în abilitățile tale de frământare, încearcă o rețetă de pâine fără frământare pentru a începe călătoria ta în domeniul pâinii.

Dospirea aluatului 

Temperatura este super importantă pentru o bună creștere. Așa cum nu ar trebui să adăugați ingrediente reci în aluat, ar trebui, de asemenea, să îl lăsați într-un loc cald pentru prima și a doua creștere.

În timpul verii, probabil că nu vei avea probleme în a găsi un loc cald, dar dacă te afli în mijlocul unei ierni friguroase, lângă fereastră ar putea fi prea frig.

Locurile ideale unde să lași aluatul la dospit sunt lângă calorifer, deasupra frigiderului și lângă aragaz, dacă gătești. Dacă cuptorul tău are o funcție de fermentare, folosește-o pentru prima creștere.

Mai rămâne sa coci paine într-un cuptor preincalzit. Mai mult, poți sa coci o pâine fără tava speciala, direct într-o friteuza cu aer cald! Această metodă este foarte rapidă și convenabilă în diminețile în care ai poftă de pâine proaspătă și caldă. 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din advertorial