Cum întreținem corect bateria auto? Detalii simple care pot prelungi durata de viață a acestei componente

Așa cum probabil bine știm, mașinile sunt concepute dintr-o serie largă de componente, care mai de care mai complexe care conlucrează în armonie pentru a face mașinile funcționale.

Cum întreținem corect bateria auto? Detalii simple care pot prelungi durata de viață a acestei componente

Fiecare dintre aceste componente are o importanță proprie, de aceea nu putem spune că bateria auto este mai importantă decât plăcuțele de frâna sau că ambreiajul este mai presus decât cutia de viteze. Întreținerea corespunzătoare a unei mașini nu este în general o misiune simplă, însă cu puțină disciplină, nimic nu este imposibil. În acest articol însă, ne vom îndrepta atenția asupra bateriei auto, o componentă cu o importanță deosebită, fiind considerată inima' oricărei mașini, alături de clasicul motor. 

Bateria auto, precum multe alte piese ce intră în componența unei mașini, au o durată de viață limitată, interval de timp ce este puternic influențat de modul în care este întreținută, dar și de conduita șoferului. Astfel, în cele ce urmează, vei descoperi câteva lucruri interesante despre bateriile auto și despre cum poți prelungi durata de viața a acestora. 

 Durata medie de viață a unei baterii auto

Chiar dacă în fond, durata de viață a unei baterii depinde de o serie destul de variata de factori, în condiții normale, o baterie auto are o durată de viață ce variază în general între 3-5 ani. După această perioadă de timp, este recomandat să înlocuiești acumulatorul cu unul nou, pentru că deși poate este încă funcțională, în curând aceasta va fi un veritabil generator de probleme. Din fericire însă, în prezent este mai simplu ca oricând să găsești baterii auto potrivite pentru modelul de automobil pe care îl conduci. Mai mult decât atât, există chiar și servicii de montaj baterii la domiciliu în Timișoara, Cluj-Napoca sau multe alte orașe mari din țară.

Obiceiurile nesănătoase' de condus

Unul dintre acele obiceiuri nepotrivite care duc la o epuizare prematură a bateriei auto este reprezentat de condusul pe drumuri foarte scurte. Pornirea mașinii presupune un consum destul de ridicat de electricitate, iar dacă efectuezi doar drumuri scurte, aceasta nu va avea suficient timp pentru a se încărca la nivelul maxim, un lucru ce poate dăuna în timp bateriei.

Tor printre obiceiurile nepotrivite se numără și expunerea mașinii și implicit a bateriei la temperaturi extreme. În general, atunci când vorbim despre temperaturi extreme, ne referim la vară și iarnă. Intervalul de temperaturi ideale pentru buna funcționare a unei baterii auto se situează undeva între 19-32 grade Celsius. Atunci când temperaturile se află în afara acestui interval, putem vorbi despre o scădere semnificativa a ciclurilor care se desfășoară în interiorul bateriei sau despre o reducere a capacității de funcționare a acesteia. 

Inspecțiile tehnice periodice, o modalitate simplă de a evalua starea de funcționare a bateriei. A avea grijă de mașină este un proces ce merge mai departe de înlocuirea periodică a clasicelor covorașe auto, iar o inspecție tehnică periodică este în mod cert o cale sigură prin care poți identifica din timp diferite probleme sau potențiale probleme de la nivelul mașinii. Situația este cat se poate de similară și în cazul bateriilor auto. Este recomandat ca periodic să verifici starea de funcționare a bateriei sau chiar să te adresezi unui service auto în acest sens, daca nu îți este cunoscut domeniul auto. 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din advertorial