De ce să alegi corpuri de iluminat cu LED

De ce să alegi corpuri de iluminat cu LED

Lumina este esențială pentru activitățile noastre, fie că lucrăm, gătim, ne machiem sau citim. Chiar dacă lumina naturală este cea mai indicată, deseori trebuie să ne folosim de iluminatul artificial. Pe piață există multe corpuri de iluminat, cu design și intensitate diferite, de aceea este bine să te documentezi înainte de a face o alegere. Iluminatul locuinței are funcție estetică, dar și utilitară. Fiecare cameră necesită un anumit tip de iluminare, astfel încât să îți poți desfășura activitățile cât mai bine. Evoluția corpurilor de iluminat a permis adoptarea unor tehnologii mai eficiente. Este și cazul iluminatului cu LED care merită ales datorită avantajelor sale. Descoperă în continuare care sunt acestea. 

Ce înseamnă LED?

Când vorbim despre corpuri de iluminat cu LED, ne referim la „light emitting diode', adică la un tip de semiconductori (diode) care produc lumină printr-un proces care poartă numele de electroluminiscență. Pe scurt, când curentul electric traversează dioda, aceasta produce lumină. Deși tehnologia LED este cunoscută de mult, abia în anii ‘80 au apărut obiecte de iluminat cu LED disponibile pentru publicul larg. 

Avantajele corpurilor de iluminat cu LED

Durată lungă de viață

În comparație cu durata de utilizare a becurilor cu incandescență, cea a LED-urilor este mult superioară. Dacă un bec poate arde cam 1000 de ore, un LED ajunge la 50000 sau chiar mai mult. Practic, îl poți folosi chiar 6-12 ani. Și în fața becurilor cu halogen, LED-ul este câștigător din punct de vedere al duratei de utilizare.

Eficiență energetică

Eficiența energetică se măsoară în lumeni, unitate care arată câtă lumină se obține pentru fiecare watt consumat. LED-ul este și din acest punct de vedere superior celorlalte tehnologii, chiar cu 60-70%. Mai puțină energie consumată înseamnă tarife mai mici la electricitate. În condițiile scumpirii electricității, LED-urile reprezintă o alegere înțeleaptă.

Impact redus asupra mediului

Nu este un secret pentru nimeni că planeta suferă din cauza activităților umane și a gestionării nesustenabile a resurselor. O sursă de lumină durabilă și eficientă înseamnă mai puține deșeuri și un consum redus de energie. De aceea, LED-urile reprezintă o alegere prietenoasă cu mediul. În plus, nu conțin substanțe periculoase pentru natură, ca mercurul sau fluorul. 

Eficiență la temperaturi scăzute

Sursele tradiționale de lumină nu tolerează bine temperaturile scăzute. Lămpile fluorescente, de exemplu, luminează slab dacă e frig și necesită un voltaj mai mare pentru a porni. LED-urile sunt atât de eficiente la temperaturi reduse încât au devenit norma în materie de iluminat frigidere, camere frigorifice și depozite. Acest avantaj le face utile și pentru iluminatul de exterior, în special în zonele în care iernile pot fi geroase.

Emitere minimă de căldură și raze UV

Dacă ai încercat vreodată să schimbi un bec cu incandescență imediat după ce ai stins lumina, știi cât de tare se încălzește în timpul utilizării. Multe dintre sursele tradiționale de lumină transformă 90% din energie în căldură ceea ce reprezintă o mare risipă. LED-urile nu produc niciun fel de căldură, astfel că economisești electricitate și te bucuri de răcoare vara. În plus, nu produc raze UV care pot afecta ochii și vopseaua tablourilor sau mobilierului. 

Aprindere rapidă și rezistență la stingere frecventă

Corpurile de iluminat cu LED-uri se aprind și sting instantaneu, spre deosebire de cele fluorescente. În plus, rezistă chiar dacă folosești întrerupătorul des. De aceea, reprezintă o variantă indicată pentru iluminatul pe bază de senzori. Dacă vrei să instalezi surse de lumină pentru securizarea curții, de exemplu, acest tip de iluminat este cel mai indicat. Aprinderea în funcție de mișcare te alertează și sperie intrușii. 

Corpurile de iluminat cu LED-uri sunt eficiente, durabile, adaptabile și prietenoase cu mediul, așa că reprezintă o soluție bună pentru orice spațiu interior sau exterior.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din advertorial