Charles al III-lea a fost proclamat azi Rege al Marii Britanii

Charles al III-lea a fost proclamat azi în mod oficial Rege al Marii Britanii, în cadrul unei ceremonii istorice.

Charles al III-lea a fost proclamat azi Rege al Marii Britanii

Charles al III-lea a fost proclamat azi în mod oficial Rege al Marii Britanii, în cadrul unei ceremonii istorice care a avut loc la Palatul St. James. Pentru prima dată în istorie, ceremonia a fost transmisă LIVE de posturile de televiziune.

„Este trista mea datorie să vă anunț moartea iubitei mele mame, Regina. Știu cât de mult voi și întreaga națiunea și, îndrăznesc să spun, întreaga lume, empatizați cu mine în pierderea ireparabilă pe care am suferit-o. Este pentru mine cea mai mare consolare să știu că simpatia exprimată de atâția către sora și frații mei și că susținerea se extind către întreaga familia. Către noi toți ca familie.

În ceea ce privește regatul și familia mai mare de națiuni din care face parte, mama mea a dat un exemplu de dragoste îndelungată și de serviciu altruist. Domnia mamei mele este de neegalat ca durată, dedicare și devoțiune. Chiar și când suntem îndoliați trebuie să fim recunoscători pentru cea mai devotată viață. Sunt profund conștient de uriașa moștenire și de datoriile și de grelele responsabilități ale suveranității care mi-au fost acum transmise. Asumându-mi aceste responsabilități, voi încerca să urmez exemplul care ma inspiră în urmarea guvernului constituțional și în urmărirea păcii, armoniei și prosperității oamenilor din aceste insule, din teritoriile din Commonwealth și din toată lumea. În acest demers știu că voi fi ajutat de afecțiunea și loialitatea popoarelor asupra cărora am fost chemat să fiu suveran, și în îndeplinirea acestor îndatoriri voi fi ghidat de consiliile parlamentelor lor alese.

Sunt încurajat, în toate acestea, de susținerea constantă a iubitei mele soții. Folosesc această ocazie să îmi confirm dorința și intenția de a continua tradiția de a preda veniturile ereditare, incluzând domeniile coroanei, către guvern în beneficiul tuturor, în schimbul susținerii îndatoririlor mele oficiale ca șef al statului și al națiunii.

În realizarea sarcinilor dificile care mi-au fost trasate, cărora le voi dedica restul vieții mele, mă rog pentru ghidajul și ajutorul lui Dumnezeu.”, a încheiat regele Charles al III-lea.

Un val de alte proclamaţii va avea loc în toată Marea Britanie până duminică. Ceremonia vine după ce regele s-a angajat să urmeze exemplul „scumpei sale mame”, într-un prim discurs emoţionant.

În cadrul Consiliului de Aderare, regele a făcut o declaraţie personală cu privire la moartea reginei Elisabeta a-II-a şi a depus un jurământ de a păstra Biserica Scoţiei, deoarece în Scoţia există o diviziune a puterilor între biserică şi stat.

Printre cei prezenţi la ceremonie se numără Camilla, soţia lui Charles de 17 ani, care are acum titlul de regină consoartă, şi fiul regelui, William, noul prinţ de Wales.

Prima proclamare publică a avut loc de la balconul Friar Court din Palatul St James din Londra, la ora locală 11:00, un moment însoţit de fast şi salve de tun trase în Hyde Park şi la Turnul Londrei.

Proclamaţia va fi citită şi la reşedinţa lordului primar al Londrei, precum şi în capitalele Scoţiei, Ţării Galilor şi Irlandei de Nord. Ceremonia încoronării propriu-zise va avea loc peste câteva luni.

Regele Charles al III-lea, primul discurs către națiune

Regele Charles al III-lea a transmis un mesaj națiunii după moartea Reginei Elisabeta a II-a, care a avut a doua cea mai îndelungată domnie din istoria regatului. 

În primul discurs adresat națiunii, Regele Charles al III-lea, care a revenit la Londra după ce a părăsit Castelul Balmoral, și-a exprimat dragostea pentru Regina Elisabeta a II-a și i-a adus un omagiu în numele întregii familii. Cu ochii în lacrimi, Regele Charles a III-a a ținut să-i mulțumească mamei sale pentru felul în care și-a făcut datoria în toți acești ani de domnie. 

„Vă vorbesc astăzi cu sentimente de profundă tristețe. De-a lungul vieții ei, Majestatea Sa Regina, iubita mea mamă, a fost o inspirație și un exemplu pentru mine și pentru întreaga familie. Îi datorăm cea mai sinceră datorie pe care orice familie ar putea să o aibă față de mama lor, pentru dragostea, afecțiunea, îndrumarea și exemplul ei. Regina Elisabeta a avut o viață bine trăită, a promis ceva și s-a ținut de acea promisiune. Și este deplânsă de întreaga națiune. Acea promisiune de serviciu pe viață, v-o readuc tuturor astăzi, împreună cu durerea personală pe care toată familia o simte și pe care o împărtășim cu atât de mulți dintre voi. Aceea a fost mai mult decât o promisiune. A fost un angajament profund personal care i-a definit întreaga viață. 

A făcut sacrificii pentru datoria ei. În viața ei în serviciul public, am văzut o iubire pentru tradiție, dar și o îmbrățișare a progresului. Așa cum poate confirma orice membru al familiei, a îmbinat aceste calități cu o căldură, umor și o capacitate de a vedea întotdeauna ceea ce este mai bun în oameni. Îmi prezint omagiile în memoria mamei mele și onorez viața în serviciul oamenilor. Știu că moartea ei aduce multă durere pentru mulți oameni și împărtășesc această durere dincolo de orice măsură cu voi toți. Valorile noastre au rămas și trebuie să rămână constante. Rolul și responsabilitățile monarhiei rămân, de asemenea. 

Viața mea se va schimba pe măsură ce îmi preiau noile responsabilități. Nu va fi posibil pentru mine să ofer atât de mult timp și energie pentru organizațiile caritabile care contează foarte mult, dar se vor ocupa membrii familiei în care am încredere. Este un timp al schimbării pentru familia mea. Contez pe ajutorul soției mele, Camilla, care și-a îndeplinit datoriile în tot acest timp. Știu că se va ridica la așteptările noului ei rol. Am învățat că mă pot baza pe ea. Mă pun în slujba poporului pentru tot restul vieții mele, cu devotament, respect și dragoste.

Fiul meu, William, va prelua responsabilitățile pe care le-am avut pentru mai bine de cinci decenii. Sunt mândru de el și de Catherine, noii prinți de Wales, și vor continua să inspire și să conducă, fiind de ajutor acolo unde este nevoie. De asemenea, vreau să-mi exprim iubirea pentru Harry și Meghan, în timp ce își construiesc o viață în Statele Unite. În numele întregii mele familii, ofer cele mai sincere mulțumiri, din inimă, pentru sprijinul acordat. Pentru draga mea mamă, pe măsură ce îți începi ultima ta mare călătorie pentru a te alătura dragului meu tată decedat, vreau să spun doar atât: mulțumesc. Îți mulțumesc pentru iubirea și devotamentul tău față de familia noastră și față de familia națiunilor pe care ai servit-o în toți acești ani. Fie ca îngerii să-ți călăuzească calea”, a fost mesajul transmis de Regele Charles al III-lea. 

Prințul Charles a devenit rege în momentul în care mama sa, Regina Elisabeta a II-a, a murit.

Prințul William devine moștenitor direct al tronului, iar din duce de Cambridge, devine noul Prinț de Wales. Și Kate Middleton devine, astfel, Prințesă de Wales. William este urmat în linia de succesiune la tronul Marii Britanii de copiii săi, George, Charlotte și Louis.

De-abia după aceștia, în linia de succesiune, urmează Prințul Harry, care a renunțat recent la îndatoririle regale. Acestuia îi urmează cei doi copii ai săi, Archie și Lilibet. Lor le urmează Prințul Andrew, fiul Reginei Elisabeta a II-a, și cele două fiice ale sale, Prințesa Beatrice și Prințesa Eugenie. Regele Charles devine, astfel, suveran – acesta a declarat deja că va purta numele de Regele Charles al III-lea.

Regina Elisabeta a II-a a murit joi, 8 septembrie, la vârsta de 96 de ani, la Castelul Balmoral din Scoția. Anunțul decesului a fost făcut de către Palatul Buckingham, prin intermediul unui comunicat oficial. 

Citește și:
Ce avere avea Regina Elisabeta a II-a după 70 de ani de domnie

Foto: Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din people