Portretele oficiale ale soților Obama au fost arătate publicului

În dimineața de 12 februare, Galeria Națională de Portrete a arătat publicului portretele oficiale ale fostului președinte Barack Obama și ale fostei prime doamne, Michelle Obama.

Portretele oficiale ale soților Obama au fost arătate publicului

Kehinde Wiley a fost desemnat să ii facă portretul fostului președinte, în timp ce Amy Sherald a fost aleasă pentru portretul lui Michelle Obama.

Portretul doamnei Obama a fost dezvăluit primul. În portret, Michelle Obama stă pe un scaun, iar rochia ei are un model reprezentativ comunităților rurale de culoare.

As a young girl, even in my wildest dreams, I never could have imagined this moment. Nobody in my family has ever had a portrait – there are no portraits of the Robinsons or the Shields from the South Side of Chicago. This is all a little bit overwhelming, especially when I think about all of the young people who will visit the National Portrait Gallery and see this, including so many young girls and young girls of color who dont often see their images displayed in beautiful and iconic ways. I am so proud to help make that kind of history. But the fact is that none of this would be possible without the extraordinary artist and woman behind this portrait, @asherald. Thank you, Amy – it was a joy to work with you and get to know you.

A post shared by Michelle Obama (@michelleobama) on

Sherald a declarat că se inspiră din necunoscuți pe care îi întâlnește pe stradă, îi fotografiază și îi pictează mai apoi pe fundaluri neobișnuite: „Pictez persoane pe care aș vrea să le vad că există în lume, dar cărora le dau un alt narativ, unul care se desprinde de istorie.”

„Noi, cei de culoare, nu avut ocazia de-a lungul istoriei să ne controlăm cursul vieții.” Acest obiectiv rezonează în mod special cu Michelle, care a trebuit să trăiască într-un prescris.

Michelle și-a exprimat recunoștința față de cei care au făcut posibil progresul ei: „Nu cred că i s-a mai făcut cuiva din famila mea un portret, darămite unul care va fi atârnat la Galeria Națională de Portrete. Pe toți cei care ați făcut posibil ca astăzi sa fiu aici vă port cu mine în suflet.” De asemenea, ea a afirmat că se bucură că atunci când fete tinere de culoare vor vizita galeria, se vor uita la tablou și vor vedea pe cineva ca ele.

Wiley plasează bărbați și femei de culoare în contexte eroice, grandioase, și utilizează culori vii în toate operele sale. El provoacă astfel publicul să vadă persoanele de culoare într-o altă perspectivă față de cum au fost portretizate de-a lungul timpului.

În discursul său de mulțumire, fostul președinte a ținut să precizeze acest aspect al operelor lui Wiley: „Am fost impresionat când am văzut pentru prima dată operele lui Wiley deoarece el, prin arta sa, contestă concepțiile generale despre putere și privilegii.” Obama a făcut mai apoi glume pe subiect: „Am încercat să negociez mai puțin păr alb și urechi mai mici, dar integritatea lui Kehinde nu l-a lăsat să facă ce l-am rugat.”

Referitor la obiceiul lui Wiley de a-și înnobila subiecții, Obama a adăugat: „Am destule probleme și fără ca tu să mă faci să arăt ca Napoleon”. Astfel că președintele a fost portretizat stând pe un scaun obișnuit pe un fundal de flori originare din Kenya și Hawaii, ambele importante în viața președintelui.

Referitor la arta sa, Wiley a declarat că: „Ăsta este felul meu de a spune ‘contez, am fost aici'”. Acesta a mai adăugat că se simte extrem de onorat și copleșit de faptul că e primul pictor de culoare desemnat să îl portrezeze pe primul președinte de culoare al Americii.

Citește și:
Top 20 cele mai stylish tinute purtate de Michelle Obama

Text: Catinca Sulea
Foto: Instagram

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din people