Draga Olteanu Matei a murit

Actrița Draga Olteanu Matei a încetat din viață în cursul nopții, la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași, la vârsta de 87 de ani.

Draga Olteanu Matei a murit

Draga Olteanu Matei a murit la vârsta de 87 de ani, după ce ajunsese vineri seara la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași, unde fusese transferată de la Spitalul Județean Piatra Neamț, în urma unei hemoragii digestive superioare, cu o zi înainte de incendiul care a devastat secția de Terapie Intensivă a spitalului.

Draga Olteanu Matei s-a născut la Bucureşti, la 24 octombrie 1933, și a fost una dintre cele mai îndrăgite actrițe ale Generației de Aur a filmului și teatrului românesc. A absolvit IATC (Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale) în 1956. În același an debuta în piesa Ziariștii de Alexandru Mirodan, iar din 1957 și până în 1990 a jucat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti.

Actrița Draga Olteanu era populară și pentru rolurile din filme, dar și din producții TV. S-a pensionat în 1992, și s-a retras la Piatra Neamț, unde a înființat compania de teatru pentru neprofesioniști Teatrul Vostru. În 2007 a devenit Cetăţean de onoare al orașului Piatra Neamţ.

Cunoscută pentru rolurile din Ilustrate cu flori de câmp, Coana Chirița, Gaițele, Căruța cu paie, Hagi Tudose, Draga Olteanu Matei a câștigat premiul ACIN în 1975, premiul UNITER pentru întreaga carieră în 2004, Premiul Gopo pentru întreaga carieră în 2010 și numeroase alte distincții. Printre rolurile sale iconice se numără Veta, personajul pe care l-a jucat alături de regretatul actor Amza Pellea. Draga Olteanu Matei a interpretat acest personaj atât în show-uri TV, cât și în filmul Nea Marin miliardar, un succes încă din anul apariției, care continuă să fie redifuzat.

A primit din partea președinției distincția Ordinul Naţional Steaua României pentru dăruirea cu care a servit scena şi cultura românească, iar în 2014 Draga Olteanu Matei a primim Ordinul Coroana României din partea Principesei Margareta, într-o ceremonie în Holul de Onoare al Castelului Peleş din Sinaia.

Citește și:
Loredana Groza a publicat o fotografie inedită din adolescență. Cum arăta atunci artista

Foto: Libertatea

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din people