Aceasta este femeia care a avut cel mai mare impact în istorie

În urma unui sondaj s-a stabilit cine este femeia care a avut cel mai important impact în istorie. Din top nu lipsește Prințesa Diana, care ocupă locul 15.

Aceasta este femeia care a avut cel mai mare impact în istorie

Revista BBC History a întocmit o listă a femeilor care au schimbat lumea, cititorii votând care este femeia care a avut cel mai mare impact în istorie.

Pentru realizarea listei celor o sută de femei votate de cititori, publicaţia a solicitat unor experţi din zece domenii diferite să nominalizeze zece personalităţi feminine cu cel mai mare impact în istoria lumii.

Marie Curie, dublu laureată a Premiului Nobel în domenii ştiinţifice diferite – fizică şi chimie, este considerată, în urma voturilor, femeia care a avut cel mai mare impact în istorie.

Savanta poloneză stabilită în Franța a fost prima persoană care a câștigat două premii Nobel, cercetările ei în domeniul radioactivității (termen pe care l-a introdus în premieră) contribuind la realizarea unor tratamente pentru cancer și dezvoltarea utilizării razelor X în chirurgie.

Patricia Fara, preşedinta British Society for the History of Science, a declarat că „Ea (Marie Curie) a fost prima femeie care a câştigat un premiu Nobel pentru fizică, prima femeie profesor la Universitatea din Paris şi prima persoană – a se observa utilizarea aici a cuvântului persoană, nu femeie – care a câştigat al doilea premiu Nobel'. Aceasta a adăugat că succesul ei este și mai remarcabil deoarece șansele i-au fost mereu potrivnice: „În Polonia, familia sa patrioată a suferit sub regimul rusesc. În Franţa, a fost privită cu suspiciune fiind o străină – şi, desigur, oriunde s-a dus, a fost discriminată deoarece era femeie'.

Marie Curie a fost urmată de Rosa Parks, o activistă pentru drepturile omului care a protestat împotriva segregării rasiale din Statele Unite. Locul trei a fost ocupat de Emmeline Pankhurst, susținătoare a mișcării feministe din Marea Britanie.

Din top 20 nu lipsesc matematiciana și programatoarea Ada Lovelace, cercetătoarea Rosalind Franklin, cea datorită căreia înțelegem mai bine structura moleculară a molecului de ADN, precum și Margaret Thatcher, prim-ministru al Regatului Unit. Prințesa Diana se află și ea în acest top, însă pe locul 15.

Charlotte Hodgman, redactor șef adjunct al BBC History Magazine, a declarat că „Sondajul aduce în lumina reflectoarelor unele femei din istorie care au fost cu adevărat extraordinare şi ale căror realizări şi talente au fost de multe ori trecute cu vederea în timpul vieţii lor'.

Citește și:
13 femei care au avut o contribuție importantă în evoluția științei

Foto: Instagram, Arhiva Revistei ELLE

Recomandari
peroz.ro
evedete.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din people