Vezi despărțirea ca pe un eșec personal? Cum să faci vindecarea mai lină

Despărțirea doare oricum, dar devine și mai greu de dus sau integrat dacă o privești ca pe un eșec. Ce-i de făcut.

Vezi despărțirea ca pe un eșec personal? Cum să faci vindecarea mai lină

Cum se face că unele persoane privesc despărțirea ca pe un eșec? Se compară necontenit cu alte cupluri și consideră că ceilalți oricum sunt mai capabili și mai de succes. Relația era considerată apogeul împlinirii personale, ori că absolut totul trebuie să le iasă, inclusiv la acest capitol. Însă despărțirea e și ea parte din viață, fie că ne place sau nu acest lucru. Iar mai departe tot ce poți face este să te aduni și să vezi cum poți crește dintr-un context dureros.

Discută cu apropiații

În primă fază te poți ventila. Scoți la iveală tristețea, furia. Apoi folosește acești oameni pe care îi respecți și în care ai încredere drept modele. Află cum s-au simțit ei după ce au fost părăsiți ori sau ieșit dintr-o relație care nu mai era sănătoasă pentru ei. La ce resurse au apelat pentru a merge mai departe. Ce soluții funcționale, bune, au fost eficiente pentru ei și ce anume poți prelua tu pentru tine.

Atenție la comportamentele de autoliniștire

Pe moment poate că shopping-ul în exces, întâlnirile pe bandă rulantă, dulciurile sau supraalimentarea par o idee bună. Îți iau gândul de la despărțire, te simți bine. Dar e ceva temporar. Ca să depășești durerea este necesar să treci prin ea. Iar cele deja enumerate plus autoliniștirea prin muncă, atunci când nu te mai desprinzi de la laptop, fumatul, consumul de alcool, droguri etc toate au un impact negativ nu doar asupra sănătății ci și asupra psihicului.

Vision board

E timpul pentru o activitate amuzantă, ce poate că îți va aminti de colajele din copilărie. Cum vrei să arate viața ta post despărțire? Vizualizează în minte și apoi pune totul pe tablă folosindu-te de acuarele, markere, poze decupate, orice ai la îndemână și va face activitatea mai ludică și mai plăcută. Apoi concepe un plan. Care sunt etapele pe care le poți parcurge pentru a ajunge la acele obictive sau viziuni mult dorite? În ce limită de timp le poți încadra?

Uită-te în trecut

Probabil că nu este prima despărțire. Și altădată credeai că a venit sfârșitul lumii, că nu vei mai putea depăși vreodată cele întâmplate, că nu îți vei mai reveni în veci. Și așa cum istoria ți-a arătat, te-ai vindecat după fiecare relație care s-a încheiat. Și în acest caz oferă-i timpului timp și fă pentru tine toate acele acte de blândețe pe care le-ai pune în practică pentru o prietenă fără să eziți.

Rupe legăturile

Dacă îți face rău să mai fii în contact cu el anunță-l asta și roagă-l să nu te mai caute. Există cunoștințe comune pe social media și te scoate din minți cum el este la tot felul de distracții și tu agonizezi pe canapea. Fă curățenie și în lista de prieteni de pe social media, inclusiv în viața reală. Nu ai de ce să te expui unor contexte care răsucesc cuțitul în rană.

Citește și:
Comportamente de tip bullying pe care nu ar trebui să i le permiți partenerului tău de cuplu

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle