Comportamente de tip bullying pe care nu ar trebui să i le permiți partenerului tău de cuplu

Bullying-ul poate căpăta multiple forme, unele mai evidente, altele mai subtile, iar relația de cuplu nu este scutită de astfel de manifestări.

Comportamente de tip bullying pe care nu ar trebui să i le permiți partenerului tău de cuplu

Despre bullying probabil că îți amintești din copilărie sau adolescență, în relația cu colegii sau propriii frați. L-ai primit sau l-ai oferit. În același timp se poate să nu-l fi experimentat, iar acum la maturitate să fi citit despre el în diverse cărți sau articole. În general el a fost prezentat strict legat de copii și ce se întâmplă în mediul școlar. Însă comportamentele de tip bullying sunt pregnante și la maturitate, la serviciu sau în cuplu. Iar cele din relație aparent sunt insesizabile sau te-ai obișnuit să le treci cu vederea. Impactul lor? O stimă de sine scăzută și mult mai puțină încredere în forțele tale.

Glume răutăcioase

Dar aici nu vorbim despre tatonările de cuplu și jocurile de cuvinte care de fapt cresc atractivitatea. Ci despre invalidări îmbrăcate în umor atunci când discutați despre teme importante, multe cu iz practic. Să spunem că a uitat să plătească întreținerea și face diverse glume despre cum ești tu responsabilă (exagerat) sau cum ești o fetiță cuminte care respectă mereu regulile și e la timp cu orice. Încearcă să se protejeze și să mute reflectorul de pe el pe tine, deningrând ce poate chiar este o calitate a ta.

Sarcasm, ironii

Ai spune că este oarecum pasiv-agresiv. Nu se aruncă într-o tiradă furioasă, însă e precum un scorpion care te înțeapă când nu te aștepți. Face asta când sunteți singuri și nu se abține nici în public, ceea te face să te simți jenată și aruncată pradă lupilor. Poate chiar se aliază cu cineva împotriva ta și ai senzația că ești trădată sau nicicum protejată.

Nu îți validează emoțiile sau părerile

Te deschizi, spui ce te deranjează, ce simți. Ca răspuns anulează tot ce tocmai i-ai comunicat, e critic, invalidant. Îți spune el cum ar trebui să te simți, ce ar trebui să gândești și cât de rău greșești. Jignirile pot veni oricând la pachet sau râde de tine, te ceartă că exagerezi.

Te ignoră

Pur și simplu îți întoarce spatele și pleacă în mijlocul conversației, fără să te anunțe că are nevoie de time out să se calmeze. Tu vorbești, iar el nici nu se uită la tine, face alte lucruri ca o formă de sfidare. Poate chiar sună pe cineva, începe să se uite la un film, dacă sunteți cu diverși prieteni sau cunoscuți începe să discute cu cineva. Uneori ai senzația că efectiv vorbești cu pereții deoarece nu îți dă nici cel mai mic răspuns, chiar dacă îl întrebi direct, ai întrebări concrete.

Limbaj nonverbal neadecvat

Zâmbește superior, își dă ochii peste cap, face gesturi nepoliticoase de respingere cu mâna, are grimase din care citești disprețul sau denigrarea. Uneori limbajul trupului este mai zgomotos decât ceea ce spune propriu-zis.

Citește și:
Ați avut o zi grea la serviciu? Tipuri de activități în cuplu care vă ajută să vă relaxați și să vă conectați unul la celălalt

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle