Cineva ți-a trădat încrederea? Ce greșeli să eviți pentru că ție îți fac cel mai mult rău

Cineva drag ți-a trădat încrederea. Simți furie, dezamăgire și nu știi cum o să mai ai încredere în oameni. Ce e de făcut.

Cineva ți-a trădat încrederea? Ce greșeli să eviți pentru că ție îți fac cel mai mult rău

Nu trăim într-o lume utopică și pot apărea diferite situații când o persoană importantă ți-a trădat încrederea. Poate un prieten a dezvăluit un secret, partenerul te-a înșelat, părinții ți-au făcut o nedreptate. Încrederea este în mod cert fundația relațiilor sănătoase, iar relațiile sunt cele care ne dau starea de bine, deci totul este interconectat.

Cum acorzi încrederea

Sigur, fiecare face asta în mod diferit. Sunt oameni care acordă un credit modest la început, încrederea crescând o dată cu relația. Alții sunt extrem de prevăzători și parcă așteaptă să pice drobul de sare. Unii se aruncă cu capul înainte, pe principiul fie ce-o fi. Când discutăm despre acordarea încrederii este extrem de important să stabilim ce așteptări avem de la celălalt. Apoi, după ce am clarificat asta în mintea noastră sau cu pixul pe foaie, să comunicăm mai departe așteptările și să le confirmăm cu persoana în cauză. Așa evităm neînțelegerile și nu mai intrăm în capcana de citire a gândurilor.

După ce ți-a trădat încrederea…

Care sunt reacțiile prin care te autosabotezi singură? Pur și simplu eviți situația și persoana, fără să te lămurești. Nu vrei să mai discuți despre, ca și cum nu s-a întâmplat. Ori rupi total legătura, te desparți, elimini complet persoana respectivă din viața ta.

Mai poți chiar să te răzbuni și să pui la cale un plan foarte elaborat. Dacă nu ai curajul răzbunării fățișe, poți adopta un comportament pasiv-agresiv, de șicanare a celui care ți-a trădat încrederea. După eveniment, riscul să generalizezi e mare! Acum toți prietenii sunt de neîncredere, toți bărbații niște porci (dacă, să zicem, ai fost înșelată), etc. Nu e de neglijat nici extrema cealaltă în care consideri că tu ești responsabilă pentru tot, iar sentimentul de vinovăție va atinge cote critice.

Cum să reacționezi corect când cineva ți-a trădat încrederea

Acesta este un moment de analiză, reflecție, maximă sinceritate și vulnerabilitate. Așadar, întâi vezi cât de importantă este pentru tine relația cu persoana respectivă. Vrei ca încrederea să fie restabilită? Care este perspectiva celuilalt asupra situației? Cum ai interpretat-o tu? Ce elemente din comportamentul lui au creat în tine rana trădării? Toate sau doar câteva aspecte și alea într-un anumit context? În ce măsură ai influențat și tu (sau nu) trădarea? Ai pus limite? Existau stabilite clar consecințele și responsabilitățile în caz de trădarea încrederii?

În orice caz este necesar să-ți dai voie să trăiești durerea, dezamăgirea, furia. Să-ți dai timp și să nu eviți. Să recunoști când folosești comportamentele cu care îți faci singură rău și să le înlocuiești cu o variantă mai realistă, mai sănătoasă, mai funcțională.

Citește și:
4 mituri despre căsătorie! Crezi că lucrurile astea ajută relația, dar sunt cât se poate de false

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle