Partenerul îți reproșează că ai un comportament pasiv-agresiv? Ce faci și nu îți dai seama

Un comportament pasiv-agresiv poate fi jignitor sau aduce o distanțare emoțională în cuplu. Vrei să îți pedepsești partenerul, dar tu pierzi prima.

Partenerul îți reproșează că ai un comportament pasiv-agresiv? Ce faci și nu îți dai seama

Există comportament pasiv, când eviți privirea interlocutorului, aproape că nu spui nimic (deși în mod clar nu ești de acord cu felul în care se desfășoară lucrurile), întregul tău limbaj non-verbal reflectă submisivitate. Comportament agresiv cu gestică amplă, tonul vocii foarte ridicat, vorbe urâte aruncate fără filtru sau analiza eventualelor consecințe. Și între ele comportamentul pasiv-agresiv cu elemente comune din ambele zone. O agresivitate mai reținută, dar care este la fel de distructivă pentru cuplu precum varianta zgomotoasă. Iar dacă partenerul ți-a atras atenția de nenumărate ori că te încadrezi în această categorie, fii sinceră cu tine și analizează-ți comportamentul.

Mesajele contradictorii

Aici se încadrează celebrul n-am nimic, spus pe un ton furios sau care reflectă cel puțin frustrarea. Cuvintele, mesajele transmise de ele nu au echivalent identic sau susținut de tonalitate, mimică, gestică. Și, după cum bine știi, în comunicare de fapt ponderea majoritară o are limbajul non-verbal.

Pedepsești

Partenerului îi spui că totul este ok, apoi brusc îi servești tratamentul tăcerii. Nu mai faci anumite lucruri care îi plăceau drept pedeapsă, devii mai puțin implicată în activitățile de cuplu, poate multe chiar le anulezi. Este un fel de… să simtă și el cum e. Însă nici pe departe nu vei obține răspunsul dorit din partea lui.

Exagerezi

Ca să simți că ai din nou puterea, ești dominantă și nu te mai simți mică, neajutorată și neînsemnată scoți diverși ași din mânecă. Spui că ți s-a făcut rău, că s-au acutizat simptomele unei afecțiuni, ba chiar inventezi o boală pe care nu o ai. Te victimizezi în ce mod este posibil, de la sănătate, la job, la partea financiară.

Atmosferă tensionată

Tensiunea dintre voi poți să o tai cu cuțitul. Nu îi spui neapărat ceva, ci atitudinea ta este una rece sau se vede de la distanță ostilitatea. În același timp pot exista schimburi verbale tăioase, în care vă jigniți, vă criticați subtil. Un fel de război cu mănuși de catifea, dar care reprezintă rugina pentru conexiunea și intimitatea voastră emoțională.

Nu te mai ții de cuvânt

Latura responsabilă parcă a plecat în vacanță pe o insulă pustie. Ca și cum intri în rol de copil sau adolescent rebel. Azi spui una, mâine faci alta, promiți și nu te ții de cuvânt, faci lucrurile pe jumătate. Dacă te confruntă ori eviți discuția, trântești, bufnești, ori pur și simplu nu-l bagi în seamă, sau situația capătă o turnură agresivă cu țipete și reproșuri în toată regula.

Nu-l asculți

Indiferent cum încearcă să abordeze problema cu tine, nu ești receptivă. Orice semn de pace e descalificat total, iar tu ești captivă într-un soi de încăpățânare care te rănește, întrucât la nivel inconștient dorești apropierea și afecțiunea. Dar visezi la unul sau mai multe gesturi grandioase, care însă sunt nerealiste.

Citește și:
Tipuri de bărbați care cel mai probabil ajung să te înșele

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle