Vă certați ca doi copii? Învață să gestionezi matur și sănătos conflictele în cuplu

Vă certați îngrozitor și ai senzația că partenerul scoate tot ce-i mai rău din tine? Cum să reglați asta.

Vă certați ca doi copii? Învață să gestionezi matur și sănătos conflictele în cuplu

Vă certați și amândoi vă pierdeți controlul. Încep critica, acuzele de tot felul, legate nu doar de situația curentă. Vă aduceți aminte de la Adam și Eva de diferitele greșeli sau moduri în care v-ați rănit reciproc. Evident, atunci când unul dintre voi o ia pe acest drum, celălat i se alătură în același fel. Practic vă activați instantaneu pe modul de luptă și porniți la război. Dar există o abordare diferită! Mai precis, să vă antrenați creierul să iasă din această stare de reactivitate și să reacționați mult mai sănătos, din rol de Adult. Iată ce exercițiu recomandă specialiștii de la Imago Relationships North America, cu mențiunea că este important să îl faceți zilnic. Exact ca pe un antrenament, doar că de această dată unul mental.

Privește ce se întâmplă cu tine atunci când vă certați

Notează toate lucrurile pe care le spui și pe care le faci atunci când ești foarte reactivă. Fă asta fără să te judeci. Nu e un proces unde tu ești inculpat, ci o călătorie cu rol de cunoaștere și ajustare a unor comportamente care nu îți aduc fericirea și starea de bine la care visezi. Până la urmă un proces de creștere personală. Trece pe această listă absolut toate elementele, chiar și cele pe care le consideri a fi mărunte.

Analizează ce se întâmplă cu partenerul

Dacă la prima parte a exercițiului ai stat și te-ai gândit îndelung, în această etapă vei vedea că înșirurirea elementelor va fi mult mai facilă. De ce? Pentru că într-un conflict avem tendința de a ne concentra mult pe celălalt, și infim pe noi. Așadar acum notează tot ce face și spune partenerul tău când este reactiv.

Notează interacțiunea avută când vă certați

La pasul al treilea, scrie pe hârtie cum răspunzi tu acțiunilor partenerului de cuplu. Sau părintelui, prietenului, șefului, acest exercițiu fiind foarte versatil și aplicabil în orice tip de interacțiune. După ce ai înșiruit modul în care reacționezi, trece și felul în care te simți pentru fiecare situație în parte.

Răspunsul din Adult Sănătos

Acum că ai foarte bine conturată harta întregii interacțiuni, a venit momentul schimbării. În contextele mai sus expuse, care ar fi acel răspuns din Adult Sănătos pe care ai putea să îl oferi? Și ține cont că Adultul Sănătos se uită la nevoile tale, nevoile partenerului, iar rolul său este de a îmbunătăți, proteja și asigura conexiunea emoțională. El nu pedepsește, nu critică, nu ironizează. Iar în ceea ce privește conexiunea sunt utile și exercițiile de apreciere zilnică.

Citește și:
Și bărbații sunt vulnerabili! Cum să te porți dacă iubitul tău a avut o zi proastă

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
substantial.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle