Un consilier de top de la Kremlin rupe tăcerea: „Nu există o justificare rațională pentru acest război”

Un consilier de top de la Kremlin a rupt tăcerea și a făcut un apel către încetarea războiului din Ucraina.

Un consilier de top de la Kremlin rupe tăcerea: "Nu există o justificare rațională pentru acest război"

Un consilier de top de la Kremlin a rupt tăcerea și a făcut un apel către încetarea războiului din Ucraina, catalogând invazia ca fiind „jenantă pentru Rusia”.

Într-o intervenție video neașteptată, Andrei Kortunov a declarat că „mulți dintre noi suntem deprimați” după ce Vladimir Putin a reușit „să transforme Rusia într-o paria pe plan internațional”.

Expertul în politici externe, care este director general al Russian International Affairs Council și face parte dintr-un consiliu de consultanți de la Kremlin, spune că nu poate înțelege raționamentul din spatele invaziei.

„Am fost șocat pentru că, mult timp, nu am crezut că o operațiune militară de acest gen este posibilă. Nu era un lucru plauzibil. Sfatul meu azi, ținând cont de situația actuală a invaziei, ar fi să se ajungă la un acord de încetare a focului și acest lucru trebuie să fie o prioritate. Trebuie să oprim conflictul”, a declarat el pentru Sky News.

Andrei Kortunov a mai spus că el crede că Ucraina și țările din Vest ar trebui să se așeze la masa negocierii cu Rusia pentru a pune capăt acestui război costisitor.

Recent, a ieșit la iveală faptul că Vladimir Putin a decis să își micșoreze considerabil grupul de consultanți, cunoscut sub numele de siloviki, și care cuprinde generali ai armatei ruse, prieteni și spioni. Acest lucru a dus la distanțarea liderului de la Kremlin de experții calificați și cu experiență, care în mod normal se aflau alături de el.

„Tindem să credem că numele jocului este dezvoltare, dar îmi imaginez că unii oameni din jurul Domnului Putin cred că numele jocului este supraviețuire. Sunt deprimat, mulți dintre noi suntem. Cred că sunt foarte mulți oameni în Kremlin car ar trebui să fie deprimați pentru prețul acestei invazii va fi substanțial și atât de mulți oameni sunt uciși. Este ceva ce nu ar trebui să uităm niciodată”, a mai spus Kortunov.

Mii de oameni de știință, experți și jurnaliști ruși, printre care și Kortunov, au condamnat acțiunea militară inițiată de Vladimir Putin, chiar dacă acest lucru este sinonim cu amenzi uriași, chiar și cu condamnări penale și ani de închisoare. Într-o scrisoare deschisă adresată lui Putin, aceștia au declarat că „nu există o justificare rațională pentru acest război” și au avertizat că Rusia „este condamnată la izolare”, solicitând o oprire imediată a tuturor operațiunilor militare îndreptate împotriva Ucrainei.

Citește și:
Rolurile surprinzătoare ale lui Zelenski, de la personaj de desene animate, la lider eroic al Ucrainei invadate

Foto: Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle