Top 5 curiozități ale tinerilor despre sexualitate (VIDEO)

Care sunt cele mai frecvente curiozități ale tinerilor legate de sexualitate? Află urmărind emisiunea #ELLEnutace, unde am vorbit cu Adriana Radu, fondatoarea platformei Sexul vs Barza, despre educația sexuală, necesitatea ei și ce întrebări au tinerii în ceea ce privește viața sexuală.

Top 5 curiozități ale tinerilor despre sexualitate (VIDEO)

Marți, în cadrul emisiunii noastre #ELLEnutace, am discutat cu Adriana Radu, fondatoarea platformei Sexul vs. Barza, despre necesitatea educației sexuale în școlile din România. Dacă nu ai apucat încă să o urmărești, o poți face aici. În consecință, ți-am pregătit top 5 curiozități ale tinerilor despre sexualitate, pe care le-am aflat chiar din dialogul cu ea.

Cred că este clar pentru toată lumea că educația sexuală este o necesitate, iar asta arată și studiile care ne clasează pe ultimele locuri în Europa când vine vorba de informare. Lipsa de informare și acces la educație atrage după sine niște consecințe tragice, de multe ori. În România avem cel mai mare număr de mame adolescente din întreaga Uniune. Asta ar trebui să fie un semnal de alarmă destul de puternic și ar trebui să ne trezească niște întrebări esențiale.

De ce merg lucrurile atât de prost la noi în țară? De ce există persoane care combat activ și extrem de tare implementarea educației sexuale în programa școlară? Există țări mult mai religioase decât România care au această materie obligatorie. Studiile arată că educația sexuală are legătură directă cu scăderea ratei de sarcini nedorite la adolescente și automat și a avorturilor, și a infecțiilor cu transmitere sexuală. Mai mult, mărește vârsta de începere a vieții sexuale, pregătindu-i pe tineri pentru ceea ce înseamnă să fii activ sexual – care sunt riscurile, responsabilitățile, pericolele dar și lucrurile pozitive.

Dar, să ne întoarcem la subiectul de azi, și anume top 5 curiozități ale tinerilor despre sexualitate:

1. Cum pot rămâne însărcinată?

Este foarte interesant faptul că tinerii care se gândesc (cel puțin) la viața sexuală, nu au noțiunile de bază când vine vorba de reproducere. Personal, cred că este primul lucru care ar trebui discutat atunci se pune problema începerii vieții sexuale. Când vezi tinere care te întreabă dacă pot rămâne însărcinate de la sex oral (pe care îl practică), îți dai seama ce lucruri fundamentale nu cunosc despre sex. Mă gândesc mereu că

2. Care-i treaba cu himenul?

Fetele cunosc termenul de himen (foarte cool) dar nu prea știu care e treaba cu el. Așa cum povestea și Adriana, mulți au impresia că himenul e „ca o foaie albă pe care o împungi” și pac, s-a rupt. Nu e chiar așa. Mai interesante sunt întrebările legate de formele multiple ale himenului (există informație despre asta), cum funcționează acesta și cât de repede se poate rupe.

3. Care-i treaba cu „ața”?

Asta e o cestiune la băieți și mitul cum că la primul contact sexual „se rupe ața”. Aparent băieții își pun întrebări legate de acest subiect, însă Adriana a reușit pe canalul ei să elucideze misterul „aței”. Dar asta te las să afli de la ea.

4. Mai sunt sau nu virgin/ă?

Tot Adriana povestea despre acest dublu standard între fete și băieți. În timp ce băieții abia așteaptă să scape de virginitate, fetele țin foarte mult la ea. Eu mereu am considerat virginitatea ca perioada dinaintea primului contact sexual. Nu cred că îmi făceam atâtea griji pentru himenul propriu-zis. Aparent, tinerele din ziua de azi, vor și contact sexual, și himen intact. Nu știu cum funcționează treaba asta.

5. Ce se întâmplă dacă nu am folosit prezervativ?

În general tipul acesta de întrebări vin după ce fapta a fost deja consumată, ceea ce ne arată că tinerii sunt conștienți că e bine să folosească prezervativul, însă din varii motive nu au făcut-o. Și, așa cum spune și Adriana, este necesar de văzut de ce ei, într-adevăr, nu au făcut-o. Știu de existența lui și de necesitatea sa, însă nu sunt convinși, tocmai pentru că nimeni nu le vorbește îndeajuns despre asta. În plus, evident este și vorba despre accesul restrâns la prezervative, fiindcă, da, se găsesc în toate farmaciile – în București sau în alte orașe mari – dar cum stă treaba cu tinerii din mediul rural? Iar discuția financiară merită și aceasta să fie purtată. Prezervativele sunt scumpe. Și ar trebui, nu să fie mai ieftine, ci să se poată distribui gratuit! În plus, mai există și aspectul presiunii, în care unul dintre parteneri – de obicei este băiatul – nu vrea să folosească și fata se simte presată, lasă de la ea, și, în final, tot ea este cea care resimte consecințele.

Din emisiunea noastră de marți am extras top 5 curiozități ale tinerilor despre sexualitate, însă urmărește întreaga emisiune ca să vezi de ce educația sexuală este o necesitate și de ce trebuie să o obținem și noi (neapărat) în programa școlară!

CONȚINUT VIDEO ELLE
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle