Te sacrifici pentru relația de cuplu? Cum să ieși din această buclă toxică

Obișnuiești să te sacrifici pentru relația ta de cuplu crezând că așa păstrezi armonia și povestea voastră va fi una de succes. Vrei să te oprești? Ce ai de făcut.

Te sacrifici pentru relația de cuplu? Cum să ieși din această buclă toxică

Să te sacrifici pentru relația de cuplu nu e ceva nou. E un comportament cu care tu ești familiară. Ai văzut asta în diverse forme la mama ta, la bunica, și ți se pare ceva normal. Ori teama de a nu fi singură e atât de mare, încât ai fost dispusă să plătești orice preț. Până acum. Căci disconfortul sufletesc a crescut treptat și ți-ai dat seama că în final aceasta nu este o carte câștigătoare. Ce poți schimba în atitudinea ta.

Schimbarea mentalității

Făceai toate lucrurile acelea deoarece credeai că nu ești de ajuns, nu contribui de ajuns la bunăstarea relației. Dar meriți o poveste de iubire unde să te simți apreciată, iubită, importantă. Unde celălalt este recunoscător că te are. Nu că tu trebuie să te dai peste cap încercând să-l convingi pe el să te iubească. Eforturile pentru funcționalitatea relației se depun de către ambii parteneri, nu doar de unul.

Dă glas nevoilor tale

Căci cel mai probabil nu ceri, ori când o faci ești copleșită de furie, disperare și mesajul nu ajunge corect la celălalt. Subjugarea este la nivel emoțional, nu îți manifești tristețea, dezamăgirea, dar și la nivel de nevoi și dorințe. Un mix disfuncțional pentru liniștea ta interioară.

Rămâi pe poziții

Adică ceri, pui limite, arăți clar ce nu este acceptabil pentru tine și ulterior nu lași garda jos. Nu te lași manipulată, îmbunată de dragălășenii, nici intimidată de o posibilă venire în forță a partenerului căruia nu îi mai convine faptul că tu ai renunțat să te sacrifici. Spui clar care este perspectiva ta și nu lași loc pentru confuzii.

Îți păstrezi cumpătul

Este foarte ușor să intri într-o buclă a conflictului. De vreme ce atâta timp nu ai știut să te aperi, acum este posibil să manifești un grad de agresivitate, deoarece încă nu ți-ai calibrat abilitatea de a comunica asertiv. Însă agresivitatea naște la rândul său agresivitate, deci ar fi util să faci eforturi pentru a controla contribuția ta în interacțiune.

Redefinește relația

Ok, până acum ați funcționat într-un anumit mod care nu mai este acceptabil pentru tine. Iar dacă o primă tentație este să închei relația fără să-l privești în ochi, este mai înțelept ca înainte să spui clar care sunt termenii în funcție de care tu îți dorești să trăiești alături de el. Altfel pot apărea regretele, sentimentul de vinovăție, gânduri de tipul aș fi putut să fac mai mult sau diferit. Este o modalitate de a știi că tu ai făcut tot ceea ce depindea de tine.

Citește și:
Cum să-ți faci partenerul de cuplu să se simtă dorit și iubit, fără a apela la gesturi de natură sexuală

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle