Situație dramatică în Ucraina după ce rușii au bombardat maternitatea și spitalul de copii din Mariupol

Mariupol din Ucraina este unul dintre cele mai afectate orașe de bombardamente de la debutul războiului în urmă cu două săptămâni.

Situație dramatică în Ucraina după ce rușii au bombardat maternitatea și spitalul de copii din Mariupol

Mariupol din Ucraina este unul dintre cele mai afectate orașe de bombardamente. Cel puțin 1.200 de oameni au fost uciși în Mariupol de la debutul războiului în urmă cu două săptămâni, susține viceprimarul orașului din sudul Ucrainei.

Ieri, maternitatea și spitalul de copii din Mariupol au fost distruse în timpul atacului aerian rusesc asupra Mariupol. 17 persoane au fost rănite după lovitura aeriană a Rusiei, inclusiv femei care se aflau în travaliu, a transmis guvernatorul regiunii Donețk a Ucrainei, citat de The Guardian. Până acum nu au fost raportate decese. Se crede că cele mai multe persoane aflate acolo se adăposteau la subsolul clădirii în momentul atacului.

Guvernatorul regional Pavlo Kirilenko a acuzat Rusia că a lansat atacul în timpul unei perioade agreate comun pentru încetarea focului, menită să permită evacuarea civililor din orașul din sudul Ucrainei, care se află sub asediu.

Într-o postare pe Internet, Consiliul din Mariupol a descris pagubele spitalului ca fiind „colosale”, anunțând că „Forțele de ocupare rusești au aruncat câteva bombe pe spitalul de copii”.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis un mesaj pe Twitter prin care anunță că există copii care sunt îngropați sub dărâmături, după ce maternitatea a fost distrusă de bombe rusești. Acesta cere din nou o zonă de interdicție aeriană deasupra Ucrainei.

„Mariupol. Atac direct al trupelor ruse la maternitate. Oameni, copii, toți sunt prinși sub dărâmături. Atrocitate! Cât mai poate lumea să fie complice ignorând teroarea? Impuneți chiar acum zonă de interdicție aeriană deasupra Ucrainei. Opriți crimele! Aveți puterea, însă se pare că vă pierdeți umanitatea”, a scris Zelenski.

Rețelele de socializare abundă în imagini și video-uri dramatice de la fața locului, scoțând în evidență pagubele, dar și momentele cumplite prin care trec femeile și copiii ce se aflau la spital și maternitate.

O imagine publicată pe Twitter de jurnalista ucraineană Nika Melkozerova arată craterul format de explozia uneia dintre aceste bombe.

Orașul-port de la Marea Azov, Mariupol, trece printr-o gravă criză umanitară. Peste 400.000 de oameni sunt „ținuți ostatici” de către forțele ruse care blochează ajutorul umanitar și evacuarea, a declarat ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba. Orașul nu mai are apă și nici curent și, în ciuda acordului pentru încetarea focului pentru evacuarea civililor, bombardamentele rusești au continuat.

Citește și:
Olena Zelenska, soția președintelui Volodimir Zelenski, a transmis o scrisoare deschisă întregii lumi: „Ce s-a întâmplat era imposibil de crezut'

Foto: Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle