Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin: Rusia va folosi arma nucleară dacă „existența sa ar fi amenințată”

Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a vorbit despre intenția Rusiei de a folosi arme nucleare.

Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin: Rusia va folosi arma nucleară dacă "existența sa ar fi amenințată"

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, marți, că Rusia va folosi arma nucleară doar dacă „existența sa ar fi amenințată”. Chiar de la începutul invaziei rusești, Vladimir Putin a anunțat public că a pus forțele nucleare ruse în stare de alertă ridicată, provocând îngrijorări cu privire la intențiile sale. Rusia deține cel mai mare număr de focoase nucleare din lume.

„Avem o doctrină de securitate internă, este publică, puteţi citi acolo toate motivele pentru utilizarea armelor nucleare. Dacă este vorba despre o ameninţare existenţială pentru ţara noastră, atunci ele pot fi folosite în conformitate cu doctrina noastră”, a spus Dmitri Peskov în interviul acordat CNN International.

Vorbind cu reporterii într-o conferinţă telefonică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a mai spus că ar dori ca discuţiile în curs între Rusia şi Ucraina să fie mai „active şi mai substanţiale”, precizând că Rusia nu intenţionează să facă publice cererile sale detaliate către Ucraina.

Fiind întrebat de ce Rusia a atacat Ucraina, deși anterior a dat asigurări că nu va face asta, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a explicat că „autoritățile ruse au spus că nu vor ataca Ucraina pentru că au sperat că vor exista progrese în negocieri privind acordurile de la Minsk și nu au crezut că Ucraina va ataca Donbasul. Dar după câteva zile, experții militari ruși au înțeles că Ucraina pregătește un atac”.

Întrebat apoi pe cine este de fapt furios sau supărat Vladimir Putin, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a precizat:

„Putin nu este furios sau supărat pe Ucraina. Este furios pe cei din Ucraina care vor să facă parte din NATO şi care vor să trimită rachete nucleare. Putin este împotriva celor care interzic vorbirea limbii ruse în Ucraina. Este furios pe cei din Ucraina care folosesc simbolurile naziștilor în stradă. (…) Putin încearcă să facă lumea să asculte. Noi tot încercăm să transmitem lumii îngrijorările noastre”, a precizat Dmitri Peskov, susținând în continuare că Rusia nu atacă ținte civile în Ucraina.

Pentagonul condamnă Kremlinul pentru refuzul de a exclude folosirea armelor nucleare

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a vorbit despre declarațiile lui Peskov, spunând că sunt „periculoase”, precizând însă că precizat că oficialii americani „nu au observat nimic care să ne conducă la concluzia că trebuie să ne schimbăm postura de descurajare strategică”.

„O putere nucleară responsabilă nu ar trebui să se comporte în acest fel”, a declarat John Kirby, potrivit The Guardian. „Monitorizăm situația cât de bine putem în fiecare zi”.

„Nu văd cum ar putea fi considerată situația altfel decât periculoasă când Rusia caută o posibilă scuză de a folosi arme nucleare cu încărcătură redusă”, a declarat Leon Panetta, fostul secretar american al Apărării pentru CNN.

„Și totul bazat pe premisă falsă că Rusia este cea amenințată. Cred că este cu adevărat îngrijorător că Rusia ia în considerare această posibilitate”, a mai spus Leon Panetta.

Citește și:
Contesa Alexandra Tolstoy, fosta soție a celui supranumit și „bacherul lui Putin”, declarații surprinzătoare la adresa liderului de la Kremlin

Foto: Arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle