Protestele Black Lives Matters: tot ce trebuie să știi despre mișcarea care a generat revolte în SUA și în întreaga lume

De câteva zile, în SUA au loc proteste violente ca reacţie la moartea unui bărbat de culoare, George Floyd, în timp ce era imobilizat de poliţişti.

Protestele Black Lives Matters: tot ce trebuie să știi despre mișcarea care a generat revolte în SUA și în întreaga lume

De câteva zile încoace, un video de o cruzime înfiorătoare a făcut înconjurul lumii. Acesta arată în aproape 10 minute cum un bărbat de culoare este imobilizat de trei polițiști, iar unul dintre ei îl pune la pământ, după care îngenunchează pe gâtul lui. Pe filmarea făcută de un martor se aude cum bărbatul geme și spune de mai multe ori „Nu pot să respir” și „Nu mă omorî”, dar polițistul continuă să stea cu piciorul pe gâtul acestuia în pofida rugăminților celor care asistă la această scenă. Bărbatul apare apoi nemișcat în timp ce este pus pe o targă și urcat într-o ambulanță. 

Sunt niște imagini foarte greu de privit, care nu prezintă doar abuzul abonimabil asupra lui George Floyd, ci sunt rezultatul unui lung șir de nedreptăți împotriva persoanelor de culoare în SUA. După ce acest video a devenit viral, Poliția din statul Minessota, unde a avut loc incidentul a anunțat suspendarea temporară a ofițerilor implicați, iar FBI a anunțat că se va implica. La scurt timp după anunț, sute de oameni au început să protesteze pe străzile din Minneapolis, vandalizând mașini ale poliției și secția de care aparțineau agresorii.

Protestele și marșurile de solidaritate au început să se răspândească în mai multe orașe din SUA, luând forme din ce în ce mai violente. Manifestările au loc sub sloganul Black Lives Matter. În tot acest timp, președintele Donald Trump nu a făcut altceva decât să posteze pe Twitter, în stilul caracteristic. În loc să vorbească despre problema gravă a rasismului sistemic și a abuzurilor poliției, acesta a scris că protestatarii ar trebui împușcați. În timpul acesta, mai mulți jurnaliști au fost grav răniți în timp ce transmiteau de la proteste, iar o întreagă echipă CNN a fost încătușată.

În Washington şi în zeci de alte oraşe americane a fost declarată stare de asediu după ce protestatarii au vandalizat mai multe clădiri din oraș, inclusiv magazine de lux. Poliția a reacționat aproape de fiecare dată în forță, folosind gloanțe de cauciuc și gaz lacrimogen. Cu toate astea, în anumite orașe, polițiștii s-au alăturat protestatarilor și au îngenuncheat în memoria lui George Floyd. Un oficial al Casei Albe a confirmat astăzi că Președintele Donald Trump și Prima Doamnă au fost duși de serviciile secrete într-un buncăr securizat din Casa Albă.

Între timp, procuroarea din Minnesota Erica MacDonald a asigurat joi, într-un comunicat comun cu responsabilul FBI Rainer Drolshagen, că ancheta privind decesul lui George Floyd reprezintă „o prioritate de top”.

Citește și:
Când vom scăpa de purtatul măștilor de protecție? Ce spune Nelu Tataru, Ministrul Sănătății

Foto: Libertatea

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
evedete.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle