Nimic despre recesiune, de Alex. Leo Serban

De cind am intrat in noul an „bivolar” (in zodiacul chi­ne­zesc, din 26 ianuarie este anul Bi­volului), conversatiile cele mai animate se poarta in jurul de­finitiei exacte a termenului de „recesiune”...

Nimic despre recesiune, de Alex. Leo Serban

Daca este vor­ba doar despre a stringe cureaua sau de a-i stringe de c… pe cei care s-au la­co­mit, despre alegeri individuale sau globale, despre burse sau surse, despre economie sau fandacsie. Si, fi­reste, daca alegerea lui Obama si instalarea lui la Ca­sa Alba ne vor rezolva pe toti (lucru de care ma indoiesc).

Intre timp, cu toata recesiunea*, calotele glaciare se topesc intr-o veselie, iar Antarctica – ce parea mai placida din acest pdv – risca sa se transforme intr-un arhipelag, dind apa la tot mapamondul. Cum televiziunile se intrec, parca mai abitir ca oricind, sa ne timpeasca prin talk-show-uri & show-uri de „divertisment” vai de mama lor, am renuntat sa mai zapez de colo-colo in cautarea unui crimpei de civilizatie, adastind – indeobste – pe cele doua canale de stiinta pe care le am: Discovery si National Geographic.

Acolo, ce-i drept, micile si maruntele mizerii ale vietii de zi cu zi – cu politicieni corupti si ce­ta­teni la fel de corupti, cu jmekeri de Romania care parcheaza pe plaje si smecheri de Parlament care paraziteaza oriunde s.a.m.d. – dispar ca prin minu­ne, fiind inlocuite de o viziune „macro”: Pamintul ia apa, incalzirea glo­bala ne va matura mai curind decit ne imaginam, un asteroid urias ne va nimici cu siguranta, prepare for impact, iar galaxia noastra fie se va stringe pina la dimensiunile unui virf de ac, cazind in Gaura Neagra, fie se va tot rasfira prin spatiu pina ne vom trezi intr-un (alt) spatiu intunecat si rece (recesiune, din nou!)…

Sau va ramine asa cum stim, dar se va ciocni – si ea – cu o alta galaxie rostogolita, urmarea fiind ceva similar impactului cu asteroidul cert si inert, doar ca la alte dimensiuni; oamenii de stiinta inca nu s-au pus de acord. Cum putem observa, viitorul nu suna/se vede bine, oricum – si de oriunde – l-am privi.

Acestea fiind spuse, singura solutie este sa ne intoarcem la oile noastre, incercind sa ne bucuram de ceea ce se mai poate: o carte buna (recomand Teoria norilor), un film bun (Pescuit sportiv), iar pentru muzici cautati-l pe Tom Wilson.

Cind totul o ia razna, important e sa-ti pastrezi capul pe umeri si sa faci fix ceea ce faceai pina atunci, dar cu un argument in plus: tocmai pentru ca lumea arde, e cu atit mai necesar sa te piepteni. Doar nu vrei sa te prinda Apocalipsa cu parul maciuca!

* Romana este – probabil – singura limba in care, in cuvintul „recesiune”, exista „rece”…

Articol publicat in ELLE Martie 2009

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle