Manual de supravietuire, de Alex. Leo Serban

O prejudecata tenace (si natinga, ca orice prejudecata) vrea ca aceia care sint prieteni sa nu se laude intre ei – mai ales in public!

Manual de supravietuire, de Alex. Leo Serban

Atunci cind unul scoate o carte exceptionala – sau picteaza un tablou minunat, scrie o muzica nemaiauzita, face un film excelent… –, „regula nescrisa” spune ca prietenii acestuia trebuie sa-si tina gura cusuta, caci Gura Lumii atita asteapta si nu e bine sa intri in ea (mai ales in Romania, unde orice succes e privit chioris).

Din fericire, nu m-am sinchisit niciodata de bogata „gura a lumii”, asa ca pot spune cu toata gura – cum am spus-o si la lansarea cartii – ca Intoarcere in secolul 21 (cartea Ioanei Parvulescu aparuta la Humanitas) este o carte extraordinara! Nu o admir pe Ioana pentru ca mi-este prietena; mi-este prietena pentru ca o admir. Titlul poate parea „S.F.”, numai ca Ioana (stie toata lumea) nu scrie sefeuri. Este, dimpotriva, un titlu „riguros exact” – cum ar spune un alt prieten de-al nostru, H.-R. Patapievici –, ba chiar logic cronologic: Ioana a mai scris o intoarcere in Bucurestiul interbelic, apoi in intimitatea secolului 19, asa incit cartea de fata este chiar o intoarcere – in prezent.

Din dragul ei secol 19, unde i-a admirat pe marii sai contemporani (Carol I, Carol Davila etc.), Ioana a revenit in zilele noastre imbogatita: prezentul este mai bogat decit trecutul, pentru ca – in prezent – exista deja trecutul. Cu conditia sa-l cunosti! Ioana cunoaste trecutul (secolului 19, cel putin) ca-n palma, asa ca intoarcerea ei in secolul pe care-l traim nu poate sa nu semene – pe alocuri – cu descinderea din nacela unui balon in „minunata lume noua, colt cu Stirbei Voda” (cum suna titlul unui capitol). Ioana este mult prea bine crescuta ca sa-si duca mina la gura a mirare si mult prea inteligenta ca sa nu vada in Nou si bunele, dar si relele.

Ea isi boteaza computerul si alte obiecte electrocasnice – parca spre a le domestici –, dar nu se poate impaca defel cu monstrul modern prin excelenta: birocratia. Cartea ei este, de fapt, un roman al intimplarilor zilnice (in care oricine se poate regasi!), dublat de un fel de Mitologii à la Barthes – aduse la zi si povestite cu talent de prozator. In locul neologismelor, Ioana cultiva subintelesurile: este modul ei de a fi „nonconformista”.

Printre rinduri, exista ideea (polemica) potrivit careia, astazi, singurul nonconformism veritabil va fi devenit politetea. Mai exista, ca in orice naratiune care se respecta, personaje care revin: fie cele benefice (Prietenia, Muzica, Fotografia, Cinematograful…), fie cele malefice (Birocratia, cum spuneam). Exista proiectii vertiginoase, in care Computerul este personajul principal (vezi „Computerul din noi”), dupa cum exista intuitii exacte asupra a ceea ce ne inconjoara (si ne sufoca): Politica, Publicitatea, Televiziunea… Ioana identifica unul din Relele emblematice ale lumii romanesti, retorica negativa – care e intilnirea fatala a democratiei cu birfa.

Mai are, oare, vreun rost sa adaug ca orice lucru valoros, facut in Romania, este atins de ea?… Singura solutie – in fata acestei disolutii – este ceea ce Ioana poseda din plin: inteligenta, eleganta si umor. Cartea ei e ca un manual de supravietuire.

Articol publicat in ELLE Septembrie 2009
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle