Legătura dintre Bela Karolyi și scandalul abuzurilor din gimnastica americană

Numele celebrului antrenor de origine română Bela Karolyi apare din ce în ce mai des în procesul sportivelor împotriva medicului Larry Nassar. Iată despre ce este vorba.

Ioana Ulmeanu Editorial de Ioana Ulmeanu

Dacă ești român, numele lui Bela Karolyi probabil că îți este la fel de familiar ca cel al Nadiei Comăneci. Omul este o mândrie națională, este un inovator, este un antrenor de legendă. Însă cele mai multe dintre dezvăluirile despre abuzurile sexuale la care au fost supuse membrele echipei de gimnastică a Statelor Unite menționează numele lui – așa că e cazul să ne amintim mai bine de contribuțiile pe care Bela Karolyi le-a adus domeniului, la nivel mondial.

Bela Karolyi, o legendă vie

Născut la Cluj Napoca în 1942, Bela Karolyi este inventatorului sistemului centralizat de antrenare a gimnastelor. Iar printre primele sale ucenice se numără campioana absolută Nadia Comăneci – prima gimnastă care a obținut în istorie scorul perfect.

Cu toate rezultatele excelente, Bela Karolyi a fugit din România împreună cu soția sa, Marta, în 1981. De atunci, cei doi au antrenat echipa națională de gimnaste a SUA pentru olimpiade și alte concursuri, practicând aceleași metode și ducând echipa pe culmile succesului.

Printre sportivele antrenate de soții Karolyi de-a lungul timpului se numără și Ecaterina Szabo, Mary Lou Retton, Betty Okino, Dominique Moceanu și Kerry Strug – Karolyi putându-se lăuda cu faptul ca a ajutat nouă campioane olimpice, 15 – mondiale, 16 – europene și 6 naționale.

Cu toate aceste rezultate remarcabile, metodele de antrenament ale soților Karolyi au fost intens criticate de-a lungul timpului, inclusiv de unele sportive. Kristie Phillips, Dominique Moceanu și Erica Stokes au declarat că au fost abuzate verbal și psihic de antrenor și că acesta le-a împins spre tulburări de alimentație, criticându-le și restricționându-le constant dieta.

Dominique Moceanu a declarat la un moment dat că antrenorul nici nu voia să audă de accidentări: Sunt sigură că Bela vedea accidentările, dar dacă erai accidentată, nu voia să le vadă… trebuia să te descurci. Eram intimidată.' Tot ea a comentat modul în care era monitorizată alimentația sportivelor – care erau obligate să aibă o dietă de 900 de calorii pe zi.

Iar Emilia Eberle a mărturisit la un moment dat, într-un interviu, că soții Karolyi băteau regulat sportivele.

Pe de altă parte, Nadia Comăneci i-a luat apărarea antrenorului, spunând că i-ar fi încredințat propria viață lui Bela Karolyi. La fel și Mary Lou Retton, Phoebe Mills și Kim Zmeskal.

În cele din urmă, însă, chit că antrenorul de origine română nu folosea cele mai ortodoxe metode, aproape toată lumea a căzut de acord asupra faptului că metodele lui dădeau rezultate. Betty Okino a spus la un moment dat că Ce făcea Bela a funcționat. M-a motivat umplându-mă de furie.'

Bela Karolyi, încă o controversă

Iată că, după atâtea reușite și aproape la fel de multe acuzații, numele soților Marta și Bela Karolyi devin, din nou, controversate. Și asta pentru că sunt asociate scandalului lui Larry Nassar, medicul echipei de gimnastică acuzat de peste 140 de sportive de abuzuri sexuale.

Ideea este că multe dintre aceste abuzuri perpetuate de-a lungul a douăzeci de ani s-ar fi petrecut la Karolyi Ranch, care servește drept USA Gymnastics National Team Training Center. Ferma cumpărată de Bela Karolyi în 1983 a fost loc de antrenament pentru echipele feminine de gimnastică din 2001 până în 2018.

Din declarațiile sportivelor, rezultă că multe dintre abuzurile lui Nassar aveau loc aici. Unele dintre procesele civile care se desfășoară acum pun o parte din responsabilitatea pentru aceste acte și pe seama soților Karolyi, care ar fi creat un mediu atât de toxic încât era imposibil pentru tinerele sportive să se simtă în siguranță. Ba din contra, deveneau extrem de vulnerabile. Jamie Dantzscher, Jessica Howard, Jeanette Antolin au vorbit despre felul în care Larry Nassar a profitat de climatul de la ferma Karolyi ca să abuzeze sportivele – uneori aducându-le mâncare și încălcând regulile stricte impuse de Bela Karolyi, ca să se poată împrieteni cu ele și să le câștige încrederea.

Simone Biles, medaliată olimpică, a făcut, și ea, legătura între medicul Nassar și ferma Karolyi, într-o postare în care și-a adăugat vocea la corul de sportive care au anunțat că au fost abuzate sexual de Larry Nassar. Este oribil de greu să retrăiesc aceste experiențe și mă doare să mă gândesc că, lucrând la visul meu de a participa la competiția de la Tokyo în 2020, va trebui să mă întorc în același loc unde am fost abuzată.'

În ianuarie 2018, federația americană USA Gymnastics a tăiat orice fel de legături cu Karolyi Ranch.

Citește și:
Procesul gimnasticii americane: peste 140 de sportive abuzate sexual de medicul Larry Nassar

Foto: Instagram

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle