Îți dorești să te dezvolți, să evoluezi? Cum să te setezi mental pentru creșterea personală

Creșterea personală implică un mod de gândire specific. Acesta dă la rândul său naștere emoțiilor și unor comportamente care te ajută în direcția evoluției.

Îți dorești să te dezvolți, să evoluezi? Cum să te setezi mental pentru creșterea personală

Creșterea personală este un obiectiv foarte bine setat, dar pe care ai senzația că nu poți să îl atingi. Nu poți controla ceea ce ți se întâmplă, ci ceea ce faci cu ce ți se întâmplă. Așadar controlându-ți gândurile și modul în care te raportezi la viață și la situații diverse poți influența și dezvoltarea ta personală, avea evoluție constantă la care visezi.

Recadrează provocările

Prima reacție este să te panichezi? Să îți spui că nu poți, nu te descurci? Provocările, indiferent cât de neplăcute sau anxiogene pot fi, reprezintă în final oportunități! De a proceda diferit, de a te reinventa, de a privi totul dintr-un alt unghi.

Caută aspectele pozitive

Dacă pui un filtru negativ peste contextul respectiv poți obține din partea ta reacții de îngheț, de evitare sau de luptă nu în cel mai sănătos mod posibil. Găsește și nuanțele pastelate, conotațiile pozitive care pot fi utilizate ca o resursă de a merge mai departe.

Cere părerea persoanelor potrivite

Nu ești slabă și nesigură dacă ceri ajutor, dacă îți dorești să știi cum ar proceda și altcineva dacă ar păți un lucru similar. Caută acest feedback de la oamenii în care ai încredere, pe care îi respecți, îi admiri.

Nu te lăsa baltă

Știi că ceilalți au nevoie de predictibilitate, de congruență din partea ta. Adică ceea ce spui să se potrivească cu ceea ce faci. Un tipar pe care este benefic să-l aplici și în ceea ce te privește. Astfel vei avea încredere în tine, în ceea ce îți promiți, știind că tu ești cea care nu te va lăsa baltă…

Nu te compara

Comparațiile cu alte persoane pot sabota creșterea personală. Te simți rușinată, te inhibi, nu mai faci nimic. Ori muncești până la epuizare pentru a ajunge ca ei, iar costurile pot fi în detrimentul sănătății sau chiar relațiilor pe care nu vei mai avea timp să le hrănești. Invidia te roade pe dinăuntru și duce la izbucniri către cei care chiar nu au nicio vină. Fă ce ține de tine în ritmul propriu și în acord cu resursele tale.

Învață zilnic ceva

Creșterea personală implică și acumularea de informații utile pe moment sau ulterior. Fie că citești o carte interesantă despre neuroștiințe, te uiți la un documentar, asculți un podcast, oferă-ți zilnic un timp anume, în funcție de programul tău, special pentru studiu. De asemenea sunt multiple universități de renume care pun la dispoziția celor interesați cursuri gratuite pe diverse teme.

Citește și:
Limite pe care poți să le pui prietenilor tăi în diverse situații concrete și deranjante

Foto:PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle