Învață să renunți la control și să îți dezvolți răbdarea

Răbdarea nu este punctul tău forte? Există diferite modalități prin care o poți antrena și poți învăța să îți gestionezi nevoia acută de a controla totul.

Învață să renunți la control și să îți dezvolți răbdarea

Răbdarea nu este punctul tău forte și în nenumărate situații ai avut mult de pierdut datorită acestui lucru. Ai încercat să controlezi situații, oameni, ai pus presiune când nu trebuia sau ai riscat și ai mers pe o carte necâștigătoare. Știai asta din start, însă nu te-ai putut abține să grăbești lucrurile. Deznodământul? Unul fatidic, dezamăgitor. Te-ai certat, te-ai criticat și ți-ai promis să înveți să fii mai răbătoare. Cum să faci asta? Iată câteva sugestii.

Exersează tehnicile de mindfulness

Răbdarea înseamnă ancorarea în prezent, controlul sau anxietatea duce mintea în viitor. Simți că nu mai ai stare, ai în minte deja conturată o imagine sau un scenariu al viitorului și apeși pedala de accelerație pentru a ajunge acolo. Însă sunt etape în viață, în relații peste care nu e indicat să sari. Există un curs natural al lucrurilor extrem de frumos pe care e bine să îl lași să fie. Iar tu să înveți să fii în aici și acum antrenându-te tocmai prin acest scop. Caută pe internet exerciții de mindfulness, înscrie-te la un curs sau workshop și cultivă această artă a… savurării prezentului.

Meditația, exercițiile de respirație

Intră tot în zona de mindfulness, însă există multiple variațiuni pe această temă. Respirația abdominală, meditațiile ghidate, clasele de yoga te educă să iei totul mai ușor, să domolești ritmul. Viața ta e ca un maraton, având în minte să ajungi cu orice preț la linia de sosire. Însă această ambiție te împiedică să savurezi cursa, să observi ce se întâmplă în jur. Bucură-te de experiența în sine!

Ascultă-ți corpul

Răbdarea se traduce și prin pace interioară, agitația, presiunea se reflectă în corp. Folosește trupul drept barometru pentru ceea ce urmează să se întâmple la nivel emoțional. Urmărește ce se întâmplă în corp atunci când începi să îți pierzi răbdarea, care sunt senzațiile fizice ce anunță acest lucru, până la ce punct poți interveni astfel încât să te temperezi.

Recompensează-ți realizările

Uită-te în spate la contextele când ai avut răbdare. Le poți chiar așterne pe o foaie. Care sunt acele domenii unde poți exersa mai bine acest dar? Care sunt zonele ce reprezintă o provocare? Ai reușit să îți înfrânezi tendința de control? Ai luptat cu tine și ai avut răbdare? Oferă-ți un cadou, premiază-te, nu trebuie să fie neapărat ceva extravagant, doar să îți aducă plăcere.

Acceptarea…

… are multiple nuanțe. Acceptarea de sine, a nevoilor tale care sunt legitime și pot fi satisfăcute de către partea ta sănătoasă, nu cea care urgentează lucrurile și le precipită. Acceptarea faptului că mai poți greși, te poți pierde în vechi tipare, iar asta să o privești cu înțelegere, nu că ai făcut multipli pași înapoi. Acceptarea faptului că uneori e necesar să închizi capitole, să pui lacătul pe ușă și să îți urmezi propriul drum. Că puterea ta este limitată, iar responsabilitatea împărțită.

Citește și:
Greșeli de comunicare în cuplu care treptat pot distruge relația

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle