Oligarhul rus Roman Abramovich și doi negociatori ucraineni au avut simptome de otrăvire după o întâlnire la Kiev

Oligarhul rus Roman Abramovich a prezentat simptome de otrăvire, la fel și doi membri ai echipei de negociere a Ucrainei, în urma unei întâlniri care a avut loc la Kiev pe 3 și 4 martie anul acesta.

Oligarhul rus Roman Abramovich și doi negociatori ucraineni au avut simptome de otrăvire după o întâlnire la Kiev

Oligarhul Roman Abramovich, cunoscut pentru apropierea sa de Kremlin, dar și drept proprietar al clubul de fotbal Chelsea, care a fost recent sancționat de comunitatea internațională pentru legăturile sale cu Vladimir Putin, ar fi fost otrăvit într-o întâlnire la Kiev din cadrul negocierilor de pace duse pe fondul invaziei rusești din Ucraina.

BBC raportează că oligarhul a suferit ceea ce pare a fi o otrăvire, dar că între timp și-ar fi revenit. Simptomele au inclus decojirea pielii și o senzație de arsură în ochi. Același tip de simptome ar fi fost prezentate și de doi membri ai echipei de negociere a Ucrainei. O sursă guvernamentală din SUA a declarat pentru Reuters, sub protecția anonimatului, că simptomele ar fi putut să se datoreze și unor factori de mediu.

Wall Street Journal a raportat că incidentul căruia i-au fost victime oligarhul și negociatorii ucraineni ar fi avut loc pe data de 3 martie. Întâmplarea nu face decât să adauge mai multe semne de întrebare în privința rolului pe care Abramovich îl joacă în negocierile de pace – președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat recent că acesta l-ar ajuta să restabilească pacea în Ucraina. Kremlinul, în schimb, a spus că afaceristul a avut un rol în negocierile inițiale, dar acesta nu mai face parte din echipa oficială acum.

Faptul că oligarhul și membrii delegației ucrainene ar fi fost otrăviți a fost semnalat și de grupul de jurnalism de investigație Bellingcat, specializat în fact-checking și open-source intelligence (OSINT), care arhivează și publică informații verificate provenind din zone de conflict, documentând încălcări ale drepturilor omului sau crime de război (lucrând până în prezent la documentarea războaielor din Siria, Donbas, Yemen, și aducând dovezi în cazuri celebre de otrăvire, precum Skripal sau Navalnîi). Jurnaliștii au declarat că Abramovich și negociatorii din partea Ucrainei au prezentat simptome „similare celor provocate de otrăvirea cu arme chimice”, care includ „inflamație a ochilor și pielii și durere pătrunzătoare a ochilor”.

Conform Bellingcat, cele trei persoane care au prezentat simptome nu au consumat decât apă și ciocolată. Simptomele lor ar fi durat până în dimineața următoare, ceea ce duce către ipoteza că otrava administrată ar fi servit doar ca avertisment, în doze mici. Grupul de investigație a raportat și că i s-a cerut sfatul, din partea victimelor, pentru găsirea unui specialist în otrăvire cu arme chimice.

Oligarhul rus a fost fotografiat în public pe data de 14 martie, deci la 11 zile de la presupusa otrăvire. Negocierile între Rusia și Ucraina se vor relua în această săptămână.

Citește și:
Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin: Rusia va folosi arma nucleară dacă „existența sa ar fi amenințată'

FOTO: Profimedia, arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle