#ELLEnutace: Cum sa vinzi farduri cu bataia

In ultima vreme, nu poate trece o saptamana fara ca o companie romaneasca sa reuseasca sa nu isi jigneasca consumatorii. Acum, insa, un site de promotii a intrecut masura, incercand sa vanda cosmetice razand de victimele violentei domestice.

#ELLEnutace: Cum sa vinzi farduri cu bataia

Deseori stau si ma intreb care este limita aceea la care o gluma proasta (dar totusi gluma, deci amuzanta) devine o ofensa in toata regula. Norocul (sau ghinionul) face sa traim intr-o tara ca Romania, in care glumele proaste sunt la ordinea zilei – chiar si in materialele promotionale ale unelor firme.

Cum ar fi aceasta campanie, veche de cateva saptamani, pe care o promoveaza Roaba de promotii, o companie care se lauda ca ne pune la dispozitie in fiecare zi „cele mai bune promotii ale marilor companii si centre comerciale”.

Te bate barbatul de doua ori pe zi? Schimba macar fardurile', ne indeamna vizualul acestei oferte care incearca sa ne vanda o paleta dintr-un anume fard pugilista' – o alta glumita fortata – la doar 99,o0 lei.

Intrebarea pusa de comerciantul cu pricina e legitima.

In Romania, daca esti femeie, se prea poate sa fii supusa abuzului de doua ori pe zi. Asta pentru ca una din patru femei va fi agresata fizic sau sexual cel putin o data in viata. Pentru ca in fiecare saptamana o femeie este violata in familie. Pentru ca la fiecare patru zile o minora este violata in familie. Pentru ca 25% din totalul omuciderilor inregistrate in 2015 sunt femei omorate in familie.

Asa ca este clar ca Roaba de promotii si-a gasit clientela perfecta. Ni se adreseaza noua, celor care suntem sau putem fi parte din aceste statistici alarmante, in legatura cu care statul nu face aproape nimic. Dar despre care se poate glumi. Pana la urma, daca tot esti batuta, agresata, violata, de ce sa nu ai macar niste farduri noi care sa acopere asta sau sa iti ia gandul de la neplacerile vietii?

O gluma' precum a celor de la Roaba de promotii nu face altceva decat sa perpetueze normalitatea in care este invaluita violenta impotriva femeilor la noi in tara. Dincolo de cei care nu intervin pentru ca nu e treaba lor, nu e familia lor, nu se intampla la ei in casa si pentru ca sigur a facut ea ceva', sa incerci sa vinzi si produse glumind la adresa victimelor violentei domestice e un act de un cinism infiorator. Care, evident, recunoaste existenta problemei' violentei domestice, si care ofera la schimb o solutie perfecta: paleta de farduri care sa musamalizeze totul.

Ca sa nu mai spun de cealalta implicatie a promotiei despre care vorbim – compania a aprobat un joc de cuvinte grosolan, care trimite cu gandul la o alta firma ce activeaza pe plan local, Dedeman, copiindu-i culorile, dar transformandu-i numele in Dă, dă, man', o alta gluma extrem de reusita.

Dar poate ca sunt eu lipsita complet de simtul umorului si poate ca am capitulat in fata asaltului neincetat al promotorilor corectitudinii politice. In orice caz, daca iti este la fel de greu sa digeri umorul celor de la Roaba de promotii, poti sa le vizitezi (si raportezi) pagina de Facebook, sau sa le lasi un comentariu la fel de amuzant ca reclamele pe care le fac.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle