E 2017. Ne mai uitam la lungimea fustelor?

Zilele trecute, o declaratie a prefectului judetului Gorj, Ciprian Florescu, a starnit un val de dezbateri asupra etichetei vestimentare necesare intrarii in Prefectura judetului.

E 2017. Ne mai uitam la lungimea fustelor?

Ciprian Florescu, prefectul judetului Gorj a declarat ca, daca va constata ca o angajata este imbracata provocator, o va trimite acasa pentru a se schimba si „apoi discutia se va desfasura altfel”. Declaratia vine in urma unui nou ordin care interzice barbatilor sa poarte in prefectura pantalonii scurti si femeilor hainele provocatoare.

Desi suntem in 2017, mentalitatea ultraconservatoare cu privire la tinuta pare sa nu se fi schimbat deloc fata de alte decenii, aceasta continuand la toate nivelurile, incepand cu scoala generala, unde, asemenea Prefecturii Gorj, poti fi oprit la intrare din cauza nerespectarii regulilor vestimentare ale institutiei.

Desi nu a fost descris explicit ce inseamna „provocator”, exprimarea lasa loc de interpretare, discriminare pe baza de gen si pedepsire pentru purtarea unei anumite tinute. Totodata, declaratia prefectului reduce femeile la aspectul fizic, presupunandu-se astfel ca daca femeile sunt imbracate intr-un anumit fel, atentia barbatilor este doar asupra hainelor, neputandu-se concentra pe altceva.

Mai mult, noul ordin nu tine cont deloc de faptul ca anumiti oameni care trec pragul Prefecturii s-ar putea sa nu aiba conditiile materiale necesare pentru a detine mai multe perechi de pantaloni, dreptul lor de a intra in incinta fiind astfel ignorat.

Agentii de paza de la intrarea in institutie, chiar inainte de a fi insarcinati cu verificarea tinutelor tuturor celor care doresc accesul in cladire, au refuzat dreptul unui jurnalist de a intra deoarece purta pantaloni trei sferturi, in ciuda faptului ca afara se inregistrau temperaturi foarte ridicate.

Indiferent de numarul eforturilor de a fi mai liberali si mai deschisi in legatura cu vestimentatia, initiativele precum ordinul din Gorj reprezinta pasi inapoi, care simbolizeaza faptul ca in continuare punem prea mult pret pe aspectul fizic, desconsiderand si injosind oameni prin refuzarea accesului lor intr-o cladire ce tine de sectorul public.

Citeste si:
Cum s-ar comporta iconicele personaje Disney in anul 2017

Text: Laura Ghitoi
Foto: Imaxtree

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle