Ce să îți spui în momentele când ești foarte tristă și ți-ai pierdut speranța

Ești tristă și totul pare pierdut. Prin urmare ai un discurs interior care te afundă și mai mult în starea de disperare. Ce ar ajuta să îți spui.

Ce să îți spui în momentele când ești foarte tristă și ți-ai pierdut speranța

E un moment delicat al vieții tale. Apropiații îți spun să nu mai fii tristă, că nu ai niciun motiv sau lumea nu se termină aici. Însă aceasta este o invalidare a emoțiilor tale, iar pe interior ruminezi necontenit aceleași gânduri care în final îți fac și mai mult rău. Indiferent cât ar fi de greu, încearcă să schimbi perspectiva și fă asta discutând tu cu tine… în gând sau cu voce tare.

Valoarea ta nu este dată de job-ul pe care îl ai

Sau de câți bani câștigi, de ce scrie pe cartea de vizită. Acum, în pandemie, s-au închis nenumărate afaceri, ori merg extrem de prost, au fost dați oameni afară, salariile au fost tăiate. Dacă și tu te afli printre persoanele afectate profesional și financiar de contextul actual, nu uita că ești valoroasă tu ca individ la interior, indiferent ce se întâmplă la exterior.

Nu ești doar mamă sau parteneră

Pe lângă identificarea cu funcția sau profesia mai apare identificarea cu un alt rol, cel de soție sau iubită. Iar în cazul despărțirii ai senzația că ai pierdut nu doar partenerul, cuplul, ci și pe tine. Însă identitatea ta nu este dată de multiplele roluri pe care le ai, inclusiv cel de fiică, mamă, verișoară, nepoată, colegă, prietenă etc.

Ești puternică…

… și ai resurse care să te ajute să faci față. Îți mai amintești ultima despărțire? Ultima schimbare de job? Ce alte situații foarte grele ai mai înfruntat de-a lungul vieții? Cum le-ai făcut față? La ce resurse (sănătoase) ai apelat pentru a depăși momentul?

Meriți să fii fericită

Vocea critică interioară poate îți spune contrariul, însă e cazul să îi închizi gura, indiferent cum și dacă ai greșit. Ia lecțiile necesare și mergi mai departe. Ce îți aducea înainte bucurie? Ce poți pune în act acum pentru a avea cât mai multe activități care pot avea potențialul să îți confere stare de bine și împlinire?

Nu ești singură

Când te simți tristă poți avea impresia că nimănui nu îi pasă de tine, că ești singură pe Pământ și trebuie să înfrunți tu totul. Gândește-te care sunt acele persoane pe care totuși te poți baza, cine știi că ține la tine? Notează-le numele pe bilețele și păstrează-le la vedere, uită-te la poze de la diverse evenimente plăcute, când acești oameni au fost alături de tine.

Fă lucruri pozitive pentru tine

Unele aparent chiar sunt banale. Fă duș, dă-te cu parfum, ieși la o plimbare, citește o carte bună, uită-te la un documentar interesant, propune-ți ca în fiecare zi să faci câte o activitate, un mic pas care are impact pozitiv asupra ta. Chiar dacă inițial nu te poți motiva și simți că nu ai niciun beneficiu de moment. Beneficiile au efect cumulativ și vin ulterior. Când ai grijă de tine îi oferi copilului tău interior acea iubire și preocupare după care de fapt tânjește.

Gândește-te la ce apreciezi

Nu doar la ce nu merge bine. Când te concentrezi pe negativ vei vedea în jurul tău numai cenușă, iar aspectele pozitive vor fi de-a dreptul invizibile. La finalul zilei notează într-un jurnal experiențele plăcute, bucuriile, motivele pentru care ești recunoscătoare. Indiferent cât sunt de mici. Antrenează-te să savurezi bucuria, fiind răbdătoare cu tine.

Nu ești emoția ta

Nu mai spune ești tristă, ci te simți tristă. Nu poți controla lumea, oamenii, acțiunile celorlalți, dar poți controla cum te poziționezi tu față de ele. Ce faci cu emoția ta, gândurile care generează emoția…

Citește și:
Partenerul tău de cuplu te-a înșelat? Cum să abordezi problema, fără să îți pierzi controlul

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle