Care-i treaba cu scena violului din „Ultimul tango la Paris”?

Pe scurt: intr-un interviu din 2013, iesit la iveala de-abia acum, regizorul Bernardo Bertolucci a recunoscut ca scena violului din „Ultimul tango la Paris” a fost reala.

elle Editorial de Ruxandra Marin

Filmul „Ultimul tango la Paris' a fost considerat, pana foarte de curand, una dintre capodoperele cinematografiei secolului al XX-lea, o pelicula clasica. Asta pentru ca, odata cu aparitia unui interviu video cu mult-aclamatul regizor Bernardo Bertolucci, un aspect revoltator a iesit la iveala despre una dintre scenele filmului – scena violului.

Pelicula italiana aparuta in 1972, „Ultimul tango la Paris' trece peste niste limite nedepasite pana atunci, explorand o teme erotice si sexuale in detalii amanuntite si foarte veridice, iar regizorul, Bertolucci, a fost foarte laudat si apreciat pentru aceste alegeri, la momentul respectiv.

In film, personajele principale, Paul si Jeanne, sunt jucate de starul Marlon Brando, atunci in varsta de 48 de ani si de Maria Schneider, o tanara actrita la inceput de drum in varsta de numai 19 ani.

Citeste si:
Care-i treaba cu interzicerea burkini?

Deci care este treaba cu scena violului din „Ultimul Tango la Paris'? Chestiunea este simpla: acea scena a fost cat se poate de reala. Maria Schneider nu a fost informata despre ceea ce urma sa se intample si nici nu era scris in scenariu. Bertolucci insusi a recunoscut, intr-un interviu video filmat in 2013, insa aparut recent pe internet, fara urma de regret.

Intotdeauna, atunci cand s-a vorbit despre arta si despre obtinerea unor reactii autentice din partea performerilor, limitele dintre bine si rau au devenit foarte vagi. Arta cere sacrificii, dar cat de departe poti sa mergi atunci cand nici macar nu este vorba despre propria ta viata?

Bertolucci si Marlon Brando au mers, in mod sigur, mult prea departe. Justificarea regizorului, si anume aceea ca a vrut sa obtina o reactie reala a tinerei actrite Maria Schneider, este in mod complet lipsita de fond. Atunci cand te uiti la acel film acum, ca stii adevarul, nu vei aprecia in niciun caz pelicula pentru autenticitate si pentru atentia la detalii, ci vei fi martor la o scena de viol in toata regula. Nu exista vreo scuza valabila cu care regizorul sa iti motiveze decizia de a nu o informa pe Maria Schneider de ceea ce urma sa se intample.

Dar cel mai rau lucru nici macar nu este asta. Maria Schneider a declarat ca s-a simtit violata cu ani in urma, insa nimeni nu a ascultat-o. Dupa ce a jucat in „Ultimul tango la Paris' nu a mai filmat niciodata vreo scena nud si s-a luptat dependenta de droguri si cu depresia intreaga ei viata. Oare nu ar fi putut ea, ca actrita, sa joace credibil acea scena daca ar fi fost informata despre ea, presupunand, bineinteles, ca ar fi acceptat-o?

Citeste si:
Care-i treaba cu sexismul in show-ul Victorias Secret?

Societatea in care traim a realizat ca s-a intamplat acest lucru doar in momentul in care Bertolucci a recunoscut, fara urma de regret sau de vina. Iar societatea in care traim ii va permite lui Bertolucci, ca si lui Woody Allen si lui Roman Polanski sa continue sa regizeze si alte filme. Cand ne vom da seama ca „a face arta' nu este o scuza pentru a tratat fiintele umane ca pe niste jucarii pe care le provocam sa ne arate cele mai autentice reactii de care sunt in stare?

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle