Capcane mentale care te fac să nu ai încredere în tine atunci când ești într-o relație de cuplu

Ai senzația că stai mai prost ca oricând la capitolul încredere în sine? Observi că asta se întâmplă mai mult când ești în relație decât singură? Iată de ce.

Capcane mentale care te fac să nu ai încredere în tine atunci când ești într-o relație de cuplu

Ceea ce gândești sculptează viziunea ta despre tine, despre oameni și despre lumea în care trăiești. Ca atare gândurile nasc anumite emoții, urmate apoi de comportamente diverse. Simți că nu ai încredere în tine, iar a fi în cuplu te sensibilizează mai mult ca oricând? Ca să schimbi emoția e necesar să schimbi gândul, ceea ce va avea impact uluitor și în ceea ce privește gradul de încredere în forțele proprii și stima de sine.

Comparația cu fostele lui

Există o expresie cu mare sâmbure de adevăr: ceea ce nu știu nu mă poate afecta. Dar tu ai vrut să știi. Tot. Așa că l-ai întrebat și provocat să îți povestească în detaliu despre fostele lui partenere. Ce făceau, cum se comportau cu el, ce gesturi importante sau grandioase a avut el față de ele etc. De asemenea, social media te-a transformat într-un adevărat detectiv și ai cercetat îndelung profilurile lor de Instagram sau Facebook. Mai departe ai început să compari relația voastră cu relațiile lor, și pe tine cu ele. Rezultatul? Nicidecum benefic…

Comparația cu el

Ceea ce se traduce prin gânduri îmbibate din plin de critică. Nu ești la fel de bogată, de succes, realizată profesional ca statut, din familie bună ca și el. Îl pui pe un piedestal, uitând că adevărata valoare a unui om nu este dată de istoricul său familial, de posesiunile materiale sau ce scrie pe cartea de vizită.

Descurajări

Indiferent de domeniu îți spui că nu ești sau nu vei fi în stare. Nu vei fi capabilă să menții o relaționare sănătoasă cu el, să te implici în activitățile care îi plac lui, să înveți lucruri noi (de exemplu, schiul), să te integrezi în mediul său etc.

Gura lumii

Pe scurt nu poți să trăiești liniștită și să te bucuri de relația ta și de felul în care el se poartă cu tine, deoarece te preocupă extrem de mult ceea ce crede lumea. O validare socială, din partea familiei tale, a prietenilor, din teama constantă de a nu dezamăgi, de a nu te ridica la așteptările (de multe ori nerealiste) impuse de ceilalți.

Presiunea de a nu greși

Îți dorești cu orice preț să fii iubita perfectă. Pentru că îți este foarte teamă să nu îl pierzi, sau poate pentru că de mică ți s-a insuflat că trebuie să faci totul perfect. Să excelezi indiferent de domeniu. Este obositor și crud față de tine să trăiești cu asemenea presiune. La pachet vine și autocritica acerbă dacă ai impresia că ai greșit cu ceva, ori partenerul îți face cea mai mică observație, chiar legată și de lucruri banale.

Citește și:
Mituri despre căsătorie la care trebuie să renunți dacă vrei să fii fericită

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle