Caitlyn Jenner, bine ai venit!

Nu e nimic senzational in aparitia lui Caitlyn Jenner pe coperta Vanity Fair. Dar aceasta aparitie simbolizeaza un moment de triumf pentru o intreaga comunitate.

elle Editorial de Ioana Ulmeanu

Ei bine, pentru o multime de motive. Sa le luam pe rand. Comunitatea trans inca nu este, dintre cele discriminate, cel mai bine reprezentata. Desigur, aparitia lui Caitlyn Jenner pe coperta Vanity Fair vine pe un fel de val de simpatie generat, in anii trecuti, de o Laverne Cox, unul dintre starurile serialului Orange Is The New Black, sau de un serial precum Transparent (unele dintre cele mai bune serii pe care le-am vazut in ultimii ani). Problemele multelor persoane transgender, insa, nu sunt inca vizibile.

Si, ca in orice astfel de caz, pe masura ce ii vom cunoaste pe mai multi dintre acesti oameni, vom fi mai capabili sa empatizam cu ei si cu nevoile lor. Gandeste-te numai ce se intampla intr-o tara cum e Romania, in care o persoana transgender nu poate fi altceva decat un subiect de tabloid si unde o tranzitie nu este nici pe departe celebrata, ci echivaleaza cu o cufundare in rusine. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca, aici, pentru aceste persoane nu exista legi, ele sunt invizibile si complet neprotejate, iar singurele reglementari care le iau in seama (acelea privind tranzitia) sunt implementate de nespecialisti.

Mai mult, Caitlyn Jenner a fost, cum ziceam la inceput, marele atlet american, o intruchipare a masculinitatii. Identitatea sa reala ne arata, tocmai pentru ca a simbolizat un astfel de ideal, cat de superficiale sunt, de fapt, granitele dintre genuri. Nici cei mai absurzi contestatari nu vor putea sa nu respecte povestea de viata a lui Jenner. Deoarece Caitlyn, mai mult decat oricare dintre noi, a realizat cel putin cateva lucruri remarcabile. Intai ca barbat, iar acum ca femeie.

Un alt lucru semnificativ pentru comunitate este acela ca persoanele trans au fost, de-a lungul timpului, fortate sa suporte un gen de stigma care le obliga sa traiasca in mizerie, de multe ori la marginea societatii. Cati dintre colegii, prietenii, apropiatii nostri sunt, de fapt, transgender? Desigur, poate ca statisticile sunt motivul pentru care nu ii vedem niciodata pe acesti oameni. Dar, pe langa asta, mai conteaza si faptul ca acesti oameni sunt marginali. Iar faptul ca o persoana de notorietatea lui Jenner vine si spune, in fata tuturor, un astfel de adevar, arunca o lumina asupra multor persoane care nu au nici mijloacele financiare si nici pe cele media de care dispune Jenner.

Si mai e ceva. Da, Caitlyn Jenner este o femeie de 65 de ani care arata incredibil de bine (si multi s-au grabit sa o asemene cu Jessica Lange). Si, da, este felicitata pentru cat de frumoasa este. Numai ca, desi frumusetea este inca o valoare pentru noi, nu acesta este lucrul cel mai important la aparitia lui Caitlyn.

Laverne Cox este cea care a pus cel mai bine in cuvinte aceasta poveste. „Da, Caitlyn arata uimitor si este frumoasa, dar cred ca cele mai frumoase lucruri la ea sunt sufletul si inima ei, felul in care a permis intregii lumi sa ii priveasca slabiciunile. Dragostea si devotamentul pentru familia ei si dragostea lor pentru ea. Curajul ei de a trece peste negare. Aceste lucruri sunt intr-adevar frumoase pentru mine. Exista multe persoane trans care, datorita geneticii sau lipsurilor financiare, nu vor intruchipa niciodata aceste standarde de frumusete. Iar unii dintre ei nici nu isi doresc asta. Cele mai multe persoane trans nu au parte de privilegiile de care ne bucuram eu sau Caitlyn. Pe acei oameni trebuie sa ii incurajam, lor trebuie sa le garantam acces la servicii de sanatate, joburi, adapost, strazi sigure, scoli sigure. Trebuie sa aducem la lumina povestile acelora dintre noi care se afla la risc, statistic persoanele trans de culoare care sunt sarace si fac parte din clasa muncitoare.'

FOTO: VANITY FAIR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle