Caitlyn Jenner, bine ai venit!

Nu e nimic senzational in aparitia lui Caitlyn Jenner pe coperta Vanity Fair. Dar aceasta aparitie simbolizeaza un moment de triumf pentru o intreaga comunitate.

elle Editorial de Ioana Ulmeanu

Mi-am petrecut dimineata uitandu-ma la un mini-documentar despre cum a castigat Bruce Jenner medalia de aur la Olimpiada de la Montreal din 1976. Orice roman are ceva informatii despre acea Olimpiada – momentul acela de aur in care Nadia Comaneci, la doar 14 ani, intorcea sistemul de notare pe dos obtinand primul 10 din istorie.

Cred ca o senzatie similara trebuie sa le fi transmis americanilor Bruce Jenner, atletul care a castigat medalia de aur la decatlon, o proba sportiva extrem de complexa si, ironic, destinata doar barbatilor, in cadrul careia concurentii trebuie sa combine zece probe atletice, de la alergari la aruncari si sarituri. Dintre toate probele de acest fel, probabil ca decatlonul este cel care se potriveste cel mai bine idealului olimpic al supraomului, al celui care poate sa le faca pe toate extrem de bine, intr-o competitie extrem de dura. Jenner a castigat acea medalie si a intrat in istorie.

Acum, Bruce Jenner, cu toata aceasta mostenire, nu mai exista. Am stat o clipa sa ma gandesc daca ma pot referi la ea (pentru ca numele sau actual este Caitlyn Jenner) ca la o femeie, dar cred ca realizarile sale din trecut, pe cand isi purta inca vechea identitate, nu pot fi socotite in acesti termeni. Ei bine, Bruce Jenner, eroul, barbatul perfect intr-o conceptie occidentala care isi pune modelele pe un piedestal, este acum femeie. Femeie, de altfel, a fost dintotdeauna, in sinea sa, dar nu la modul acesta public.

De luni, insa, odata cu aparitia copertei revistei Vanity Fair care prezinta mapamondului identitatea sa, Caitlyn Jenner este o eroina. De ce? De ce anume e atat de important faptul ca o persoana transgender isi face un coming-out atat de vizibil si triumfator?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle