Ai născut de curând? Provocări personale care se pot reflecta și în cuplu

Ai născut recent, iar noul context este în același timp unul minunat și foarte solicitant. Relația de cuplu? Și ea poate fi încercată.

Ai născut de curând? Provocări personale care se pot reflecta și în cuplu

Mămică pentru prima oară? Nici nu te-ai dezmeticit bine după ce ai născut, abia te obișnuiești cu noul statut și îngrijirea, atenția permanentă pe care le solicită bebelușul, că răni emoționale mai vechi încep să se deschidă sau temeri noi se insinuează și îți poluează universul interior și relațiile cu cei din jur.

Anxietatea

Respiră? Ia în greutate suficient? I-a apărut ceva pe piele, oare e periculos? Sunt 100% sănătoși cei care intră în contact cu copilul sau pot aduce diferite virusuri deși nu au niciun simptom? E prea frig, e prea cald, e prea aglomerat? Anxietatea de boală își poate face apariția, dar nu cu un conținut în care tu ai avea o problemă fizică, ai fi bolnavă, ci că bebelușul ar putea fi bolnav sau de-a dreptul în pericol de moarte.

Există îngrijorări funcționale, sănătoase, adaptate contextului și care nu doar că au mult sens dar fac parte dintr-o prevenție rezonabilă, și îngrijorări disfuncționale, nesănătoase care te macină pe tine sau pot fi o sursă de conflict în cuplu. Partenerul expus major acestor îngrijorări poate manifesta furie, invalidare sau detașare emoțională, când nu te mai simți sprijinită, auzită, înțeleasă. Ori poate intra și el în această dinamică, iar fricile lui să se împletească irațional cu ale tale, să ți le potențeze.

Implicarea familiei

Chiar dacă tu ai citit mult despre această primă etapă de viață a bebelușului, ai stabilit împreună cu partenerul niște reguli clare legate de cum vă descurcați în această perioadă, familiile de origine, adică părinții tăi și ai lui pot avea abordări prea intruzive, ori critice sau foarte exigente. Să faceți cum spun ei deoarece ei știu mai bine, au crescut deja copii, sau exigența și critica sunt din păcate o normalitate în stilul lor de comunicare și relațional.

Iar nesiguranța ta poate căpăta dimensiuni foarte mari, începi să te critici și tu pe tine, și ai nevoie de reasigurare constant pentru fiecare gest pe care-l faci. De la cine cauți reasigurare? De la partener sau chiar de la cei care te critică. Excluderea partenerului și alianța cu propriii părinți poate fi un scenariu cu impact negativ asupra relației de cuplu. La fel și comparațiile între părinți, în care ai tăi sunt mai buni decât ai lui. La polul opus nesiguranței este superioritatea, acel eu știu cel mai bine în care nu mai ajungi să faci echipă cu tatăl copilului ce devine un soi de intrus care deranjează.

Deprivarea de somn și protecția

Este foarte greu să nu dormi luni de zile, să te trezești la 3-4 ore și să nu ai timp nici să îți faci un duș. Nu degeaba are sens proverbul african care spune că este nevoie de un sat întreg pentru a crește un copil. Căci o proaspătă mămică are real nevoie de ajutor. Iritabilitatea crește, iar partenerul poate deveni sacul de box emoțional unde descarci tot.

Sau din dorința unui oarecare echilibru, dar și pentru a-ți proteja partenerul care totuși trebuie să se ducă la serviciu, să iei asupra ta tot ca la un moment dat să răbufnești, deoarece el nu contribuie la îngrijirea copilului așa cum ai nevoie de fapt. E necesar să vă analizați așteptările, să le calibrați, și să vă uitați onest la această perioadă și ce presupune ea cu adevărat. Dacă nu aveți o strategie creionată, e vremea să o faceți.

Citește și:
Rușinea este o emoție pe care ai simțit-o des? Cum ar putea fi ea o resursă în relația de cuplu

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle