Consumul de alcool poate crește riscul infectării cu coronavirus

Reprezentanții OMS dezmint mitul conform căruia consumul de alcool ar putea distruge noul coronavirus, afirmând chiar că acesta nu face decât să crească riscul de infectare.

Consumul de alcool poate crește riscul infectării cu coronavirus

Reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății au declarat recent că consumul de alcool poate crește riscul contractării noului coronavirus și, de asemenea, poate înrăutăți starea de sănătate pentru bolnavii de Covid-19. Reprezentații OMS recomandă guvernelor din întreaga lume să limiteze accesul la alcool în această perioadă de carantină.

„Alcoolul distruge sistemul imunitar și crește riscul apariției altor boli”, spun oficialii OMS din Europa.

Consumul de alcool este asociat cu un număr mare de boli, care pot face o persoană mai vulnerabilă în fața noului coronavirus. Totodată, poate înrăutăți starea mintală a persoanelor, făcându-le pe acestea să dezvolte un comportament violent, mai ales în zonele în care sunt impuse autoizolarea și distanțarea socială.

Deși la un moment dat  au fost răspândite mai multe știri conform cărora alcoolul ar distruge coronavirsul, Organizația Mondială a Sănătății a dezmințit acest mit. Consumul de alcool nu face altceva decât să favorizeze apariția altor boli. De asemenea, anual, la nivel global, sunt înregistrate aproximativ trei milioane de decese provocate de consumul excesiv de băuturi alcoolice.

„Așadar, oamenii ar trebui să reducă cantitatea de alcool în orice perioadă a anului, dar mai ales acum, în timpul pandemiei de coronavirus”, spun oficialii OMS.

Datele arată că în Statele Unite ale Americii, vânzările de alcool au crescut cu 22% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. De asemenea, Antonio Guterres, secretarul general al Națiunilor Unite, spunea că, tot acum, au fost înregistrate mult mai multe cazuri de violență domestică decât în mod normal. Guterres explică că acest tip de comportament se datorează în principal stresului economic, social, dar și măsurilor de restricție impuse.

Luna trecută, Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale de Sănătate, a făcut câteva precizări legate de modul în care îți poți menține sănătate fizică și mintală în această perioadă. Iată care sunt recomandările principale ale acestuia:

–      Mănâncă sănătos pentru a-ți întări sistemul imunitar.

–      Redu cantitatea de alcool și de băuturi bogate în zahăr.

–      Nu fuma.

–      Fă mișcare cel puțin 30 de minute în fiecare zi.

–      Ia o pauză de trei minute la fiecare jumătate de oră.

–       Încearcă să nu te gândești obsesiv la criza prin care trecem. Ascultă muzică, citește o carte sau joacă-te.

–       Dacă poți părăsi locuința, ieși la o plimbare, aleargă. Ai grijă însă să păstrezi distanța față de ceilalți.

–       Dacă nu poți ieși din casă, atunci orientează-te către alte activități: dansează, fă yoga sau urcă scările blocului în care locuiești.

Citește și:
E distrus coronavirusul prin prepararea termică a alimentelor?

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din video