Adeverința electronică verde pentru libera circulație în UE: tot ce trebuie să știi

Adeverința electronică verde va facilita libera circulație în toate statele membre UE, se va elibera gratuit și va cuprinde trei tipuri de informații. Ce trebuie să știi despre document?

Adeverința electronică verde pentru libera circulație în UE: tot ce trebuie să știi

Adeverința electronică verde propusă de UE va facilita libera circulație în statele membre și va atesta unul din trei lucruri: fie că o persoană a fost vaccinată împotriva Covid-19, fie că s-a vindecat de boală, fie că s-a testat și a prezentat un rezultat negativ. Ea va funcționa în statele membre, dar va putea fi introdusă și în Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.

Adeverința electronică verde, care va cuprinde trei tipuri distincte: o adeverință de vaccinare, o adeverință de testare și o adeverință de vindecare, va fi disponibilă tuturor cetățenilor UE și membrilor familiilor lor, dar și celor care au reședință în aceste state. Adeverințele vor fi eliberate gratuit și vor include un set minim de informații necesare pentru a confirma statutul deținătorilor. Astfel, se va respecta dreptul la circulație pentru cetățenii UE, fără a-i discrimina pe cei care nu s-au vaccinat.

Adeverința electronică verde va fi documentul care va preveni testarea sau carantina instituite într-un stat, iar dacă un stat membru va solicita carantinarea sau testarea persoanelor care dețin o adeverință, acesta va trebui să justifice decizia în fața Comisiei și a tuturor celorlalte state membre.

Adeverința electronică verde: ce va conține și cum va funcționa?

1. Adeverința nu va discrimina pe cei care nu sunt vaccinați în ceea ce privește dreptul lor la liberă circulație, dat fiind că va include și adeverințe pentru cei vindecați de Covid-19 sau testați negativ. Ea nu va fi o condiție prealabilă pentru călătorii, ci va facilita circulația.

2. Adoptarea adeverinței nu va însemna reintroducerea controalelor la frontiere, ci urmărește relaxarea restricțiilor actuale.

3. Adeverința electronică verde va conține informațiile esențiale precum numele, data nașterii, statul membru emitent și un identificator unic al adeverinței. În plus, arată Comisia Europeană:

– pentru adeverința de vaccinare: tipul vaccinului și producătorul, numărul de doze, data vaccinării;
– pentru adeverința de testare: tipul de test, data și ora la care a fost efectuat, centrul de testare și rezultatul;
– pentru adeverința de vindecare: data rezultatului pozitiv al testului, emitentul adeverinței, data emiterii, data de valabilitate.

4. Adeverința electronică verde va fi eliberată în format electronic, astfel încât să poată fi afișată pe un smartphone, sau imprimată pe hârtie, în funcție de preferința deținătorului. Adeverințele vor conține un cod QR interoperabil, care va putea fi citit automat și care va conține datele esențiale necesare, precum și o semnătură digitală.

5. Adeverința electronică verde va fi emisă de un spital, centru de testare, autoritate sanitară cu propria semnătură digitală, datele fiind stocate într-o bază securizată în țara respectivă. Comisia Europeană va crea un portal de acces prin intermediul căruia toate semnăturile pot fi verificate în UE. Datele cu caracter personal ale deținătorului adeverinței nu sunt necesare pentru a se verifica semnătura digitală. Comisia Europeană va furniza aplicații de referință pentru a sprijini statele să dezvolte programele utilizate pentru scanarea și verificarea codurilor QR.

6. Adeverința va fi eliberată indiferent de tipul de vaccin împotriva Covid-19, dar această obligație s-ar putea limita la vaccinurile care au primit autorizație de introducere pe piață la nivelul UE. Statele membre au opțiunea de a accepta adeverințele de vaccinare emise în cazul altor vaccinuri.

7. Testele acceptate pentru adeverința electronică verde vor fi cele NAAT (inclusiv ale testelor RT-PCR) și testele antigenice rapide. Autotestele nu vor fi incluse, deoarece nu se efectuează în condiții controlate și sunt considerate mai puțin fiabile.

8. Adeverința va avea o perioadă de valabilitate ce va depinde de dovezile științifice și va fi stabilită de autoritățile de verificare în conformitate cu normele lor naționale. Adeverințele eliberate de alte state membre sunt acceptate pe baza acelorași norme ca cele aplicate adeverințelor eliberate la nivel național. Regulamentul introduce, de asemenea, principii de bază, de exemplu, stabilind la 180 de zile perioada maximă de valabilitate a adeverinței de vindecare.

9. Persoanele vaccinate înainte de instituirea adeverinței electronice verzi ar trebui să poată obține adeverința necesară. Acestea pot solicita o nouă adeverință dacă formatul celei primite nu va corespunde cu cerințele adeverinței.

10. Sistemul de adeverințe electronice verzi va fi suspendat când Organizația Mondială a Sănătății (OMS) va declara sfârșitul urgenței de sănătate publică actuală, dar ar putea fi reactivat în cazul unei noi urgențe de sănătate publică.

11. Adeverința electronică verde va fi gratuită, statele fiind nevoite să suporte costurile de creare a infrastructurii la nivel național, cu sprijin de la Comisia Europeană, dacă acesta este necesar.

12. Orice adeverință eliberată într-un stat membru va putea fi verificată în alt stat membru. Statele membre își vor păstra flexibilitatea în ceea ce privește modul în care își concep adeverințele, care vor respecta standarde comune.

13. Adeverința va fi compatibilă cu alte sisteme dezvoltate la nivel internațional.

14. Datele cu caracter personal din adeverința electronică verde vor fi protejate, adeverința conținând un set limitat de informații, iar verificarea adeverinței va consta în controlul valabilității și autenticității acesteia.

15. Adeverința electronică verde ar trebui să le fie eliberată membrilor de familie ai cetățenilor UE, indiferent de cetățenia acestora.

Citește și:
Etapa a III-a a campaniei de vaccinare: tot ce trebuie să știi

Foto: Ro Vaccinare

Vezi şi pașaport pentru animale – ce preț are și de unde se poate obține!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din health & diet