5 trucuri simple pentru un somn odihnitor

Studiile spun că persoanele care nu au parte de un somn liniștit își trăiesc viețile pe jumătate și își sabotează toate activitățile diurne. Însă ce e de făcut atunci când ne e greu să adormim?

5 trucuri simple pentru un somn odihnitor

Tuturor ni se poate întâmpla să avem parte de somn agitat, fragmentat sau de insomnia care ne răpește vitalitatea și productivitatea pe ziua următoare, asta ca să nu menționez cearcănele, pungile de sub ochi sau alte neplăceri care vin la pachet cu o noapte albă.

Studiile susțin că oamenii care au parte de tulburări ale somnului în mod regulat își trăiesc viețile doar pe jumătate, și, mai mult decât atât, riscă să devină obezi pe parcursul vieții.

Cercetătorii Universității Columbia și ai Universității din North Carolina au studiat 10.000 de persoane cu vârstele cuprinse între 16 și 21 de ani pentru a observa efectele somnului insuficient corelate cu depunerea kilogramelor de-a lungul anilor. Se pare că, pentru un adolescent de 16 ani care se odihnește doar 6 ore pe noapte, șansele de a deveni obez până la maturitate sunt cu 20% mai mari decât pentru unul care doarme 8 ore pe noapte. Dar somnul nu echilibrează doar metabolismul, ci este cheia reglării tuturor funcțiilor corpului.

Iată 5 trucuri pentru a beneficia de un somn mai odihnitor!

1. Organizează-ți un plan de somn

Încearcă să adormi la aceeași oră în fiecare seară și programează-ți alarma în fiecare zi pentru a te trezi la o ora constantă, chiar și atunci când e weekend și nu trebuie să ajungi nicăieri.

2. Lasă deoparte tehnologia

Evită să foloseșți laptopul, tableta sau telefonul cu cel puțin două ore înainte de culcare. Ecranele LCD stimulează sistemul nervos și te transpun într-o stare de alertă.

3. Sari peste cafeaua de după-amiază

Cofeina servită după prânz nu este o idee bună dacă vrei să te odihnești bine pe parcursul nopții. La unele persoane, cafeaua poate avea un efect întârziat ce provoacă disconfort, insomnie și chiar anxietate.

4. Aerisește-ți camera

Temperaturile mai scăzute în dormitor favorizează somnul profund. Deci poți să-ți aerisești camera cu ferestrele larg deschise chiar și în sezonul rece pentru a avea parte de odihnă ca la carte.

5. Deconectează-ți mintea

Deși e foarte tentant, încearcă să nu te gândești înainte de culcare la toate treburile pe care le ai a doua zi, precum hainele pe care trebuie să le iei de la curățat sau deadline-urile. Păstrează-ți grijile pentru a doua zi! Iar pentru deconectare poți face niște exerciții de respirație, degustă o infuzie de plante sau citește câteva pagini din cartea preferată. Orice truc care funcționează pentru tine e binevenit.

Citește și:
6 pași simpli pentru a te proteja împotriva cancerului de piele

Foto: Arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
evedete.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din health & diet