Helioatitudinea 2011

Pielea alba iti provoaca frisoane. Vrei bronz, neaparat! Orice-ar fi, cu orice pret! Habar nu ai cit costa, pentru ca soarele nu-ti da pe loc nota de plata. Cind o face, s-ar putea sa nu ai cu ce plati. Ne nastem cu un capital solar si depinde numai de noi cum il cheltuim. Intre uz si abuz e o diferenta de atitudine.

Helioatitudinea 2011

A fost odata un zeu…

Nu, zau, nu mai traim in antichitate, nu ne mai oferim pe tava fara sa stim cui si, mai ales, fara protectie… Vremea ofrandelor a trecut de mult. Ce-ar fi sa nu-l mai privesti pe Helios ca pe un zeu, ci ca pe un barbat? Cocheteaza cu el, flirteaza (desi, in cazul lui, e mai corect filtreaza), ia-l cu binisorul si studiaza-i C.V.-ul. E un bulgare de foc in care se petrec niste reactii fantastice. Toata tandretea lui e numai fizica si chimie, iar imbratisarile lui sint radiatii foarte bine clasificate: de tip A, B, C si infrarosii. Cu astfel de mingiieri iti face mult bine: sinteza vitaminei D, a endomorfinelor, relaxare, caldura, culoare etc. Dar si cit rau!…

Ultravioletele de tip A (UVA) sint predominante dimineata si dupa-amiaza. Bronzeaza mai puternic decit surorile lor, UVB, si ard mai putin. Sub actiunea lor, melanina (pigmentul din piele) se oxideaza si apare primul semn al bronzarii. Dar nu e numai atit. UVA au putere de patrundere in piele, provoaca modificari celulare, respectiv riduri, ce apar si dupa douazeci de ani. Sau keratozele solare (pete de batrinete) sau alergii…

Ultravioletele de tip B (UVB) se absorb la nivelul epidermei si sint cele in urma carora se obtine „bronzul adevarat“. Melanocitele (celulele ce contin pigmenti) se multiplica, stratul cornos se ingroasa (hiperkeratinizare) si prin bronz apare propria protectie in fata agresiunii solare. Reversul medaliei: UVB sint cancerigene – sint responsa­bile cu inrosirea puternica, in caz de abuz apar arsuri, iar celulele arse eliminate de sistemul imunitar pot degenera in celule canceroase.

Ultravioletele de tip C sint cele mai periculoase, dar, din fericire, stratul de ozon le impiedica sa ne faca vreun rau. Radiatiile infrarosii sint responsabile cu caldura, actioneaza puternic intre orele 11-16, ca si UVB, si produc insolatii. Cu un astfel de C.V., trebuie sa recunosc ca imaginea iubi­tului meu Helios se cam intuneca!

Capitalul solar

In fata soarelui nu sintem egali! Fiecare se naste cu un anume capital solar (capacitatea organismului de a se apara de soare), capital ce scade cu virsta. Depinde de fiecare cum il cheltuieste astfel incit sa plateasca o dobinda cit mai mica la batrinete. Exista mai multe heliotipuri, in functie de acest capital:

1. Piele foarte alba, ochi de culoare deschisa, par blond sau roscat, pistrui – niciodata nu se va bronza, se arde foarte usor.

2. Piele deschisa la culoare, ten palid, par deschis sau inchis la culoare – se bronzeaza greu, se arde repede.

3. Piele alba, par saten sau castaniu, ochi albastri, verzi, caprui – bronzarea se face treptat, uneori cu arsuri.

4. Ten masliniu, par castaniu sau saten – bronzare cu usurinta, mai rar arsuri.

5. Ten inchis, par si ochi de culoare neagra – se arde foarte rar, se bronzeaza repede si frumos.

Dermatologii sint de parere ca 50% din capitalul solar se cheltuieste in copilarie si adolescenta din cauza expunerilor abuzive. Virsta „libera la mare“ (valabil si in varianta masculina) e cea a inconstientei. Din pacate, dupa 30 de ani si mai ales dupa 40-45, incepem sa platim, de cele mai multe ori cu dobinda. Lasind deoparte afectiunile dermatologice, sa ne gindim la imbatrinirea prematura, care e cauzata in principal de actiunea soarelui, combinata cu poluarea. Gindeste-te cum arata cei care lucreaza la cimp dupa o viata intreaga, cum le sint fata, miinile, bratele, la 40 de ani. Pielea lor are deja 70. Nu vreau sa te sperii si nici nu neg binefacerile soarelui, dar…

Lacomia strica Helioterapia

Din fata soarelui nu fugim, ar fi pacat! Dar ne convingem ca helioterapia trebuie abordata din perspectiva anului 2011. In primul rind, la soare nu se sta fara protectie. Exista o multime de produse cosmetice, asa ca ai de unde alege. Protectia e necesara si in oras, mai ales vara. Indiferent daca practici sporturi in aer liber, daca esti la volan sau daca iesi la plimbare. De aceea produsele de machiaj si de ingrijire au in componenta lor ingrediente ce asigura protectia solara. Expunerile la soare nu sint indicate intre orele 11 si 16. Mai bine stai la umbra. Oricum, soarele te ajunge si aici. Cind esti in apa, inotind sau doar jucindu-te, cind te plimbi cu barca, cu hidrobicicleta sau stai tolanita pe saltea, intensitatea radiatiilor e sporita (apa actioneaza ca o oglinda).

Nu subestima puterea soarelui: trece si prin nori cu mare usurinta. Nu te usca la soare dupa ce ai iesit din apa. Nu faci decit sa-ti deshidratezi rapid pielea, iar picaturile de apa sint ca niste lupe minuscule, care… numai bine nu fac. De ce mai cari a­tunci atitea prosoape la plaja? Nu fi adepta bronzului de week-end, pentru ca de obicei se exagereaza: vrei in doua zile sa iei cit altii in doua saptamini. La fel se intimpla si cu cei ce ajung pentru prea putin timp pe o plaja exotica. Expunerea la soare se face treptat, moderat. Se incepe cu 30 de minute, maxim o ora in prima si a doua zi, apoi se creste cu cite 15-30 de minute in urmatoarele zile, tinindu-se cont de heliotip. Orice ai face, nu poti grabi bronzarea decit aflindu-te in pierdere si provocindu-ti suferinte. Specialistii spun ca orice ai face nu te bucuri de culoarea specifica bronzarii decit dupa a patra zi. Si daca ai trecut peste aceste indicatii, iti garantez ca a patra zi esti ca un rac fiert si nu mai poti sta decit in picioare, luind medicamente care sa te faca sa intelegi ca ai ratat vacanta.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
substantial.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din beauty