3 cauze ascunse ale acneei adulte și un mit dărâmat

Foarte multe femei se luptă cu acneea, chiar dacă buletinul sugerează că nu mai sunt adolescente. Care sunt cauzele și ce e de făcut?

3 cauze ascunse ale acneei adulte și un mit dărâmat

Dacă vârsta din buletin (căci nu vorbim despre cea pe care o resimțim) îți arată că nu mai ești adolescentă, dar totuși te confrunți cu acnee, există unele aspecte pe care trebuie să le iei în considerare.

Smartphone-ul – bată-l vina!

Un studiu recent a arătat 95% dintre smartphone-urile unui personal medical conțineau agenți patogeni. Chiar dacă nu avem de-a face cu bolile zi de zi, precum cei care lucrează în spitale, telefoanele noastre depozitează bacteriile pe care le adunăm de peste tot. Iar microbii, alături de frecare, pot duce la apariția acneei.

Când ții telefonul lipit de obraz, acesta poate irita porii. De aceea, pentru a evita acest efect secundar al dependenței de smartphone, e recomandat să-ți dezinfectezi telefonul de câteva ori pe săptămână. Iar pentru conversații mai lungi, să folosești căștile.

Produsele de îngrijire a părului pot duce la apariția coșurilor

Acneea care apare la conturul părului (sau pe spate) poate fi declanșată de ingredientele din șampoane și balsamuri care blochează porii. Întotdeauna clătește-ți bine pielea după aplicarea balsamului. Sau aplică-ți o cremă în scop preventiv, înainte de a te spăla pe păr.

Îngrășatul poate provoca acnee

Istoria genetică a familiei tale poate juca un rol crucial în apariția acneei adulte, însă e doar unul dintre factori. Slăbirea sau îngrășarea bruscă poate destabiliza echilibrul hormonilor precum cortizolul sau androgenul, iar asta poate duce la exces de sebum și, câteodată, la apariția coșurilor.

Transpirația nu provoacă acnee

Sportul e o activitate benefică pielii. Exercițiile fizice îmbunătățesc circulația și calmează inflamațiile, iar ipoteza conform căreia transpirația ar duce la apariția coșurilor e falsă. Însă e adevărat că, dacă nu te speli consecvent, bacteriile se înmulțesc și bariera pielii poate deveni vulnerabilă la acnee.

Pentru a preveni acest fenomen, alege echipamentul sport din bumbac și evită materialele sintetice precum lycra sau poliesterul, care pot stimula apariția coșurilor. Iar la jumătate de oră după ce termini activitatea fizică, fă un duș revigorant.

Citește și:
CBD-ul și industria frumuseții, o poveste de dragoste controversată

Foto: Arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
substantial.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din beauty