(P) Mic ghid de layering în sezonul rece

(P) Mic ghid de layering în sezonul rece

Layeringul a devenit un look modern, care denotă multă creativitate și curaj. Ne place pentru că este surprinzător și mereu în vogă. În plus, este foarte funcțional și, în același timp, provocator pentru că reinterpretează piese vestimentare în forme originale și nu presupune sacrificarea confortului termic în favoarea modei.

Ce înseamnă layering? Înseamnă să porți haine în straturi. Scopul lui inițial a fost unul extrem de practic. Îmbrăcămintea în straturi conservă foarte bine căldura, fără ca ținuta să devina greoaie. De aceea, este un stil preferat în zonele cu climat rece. Azi, poate fi găsit în orice revista de fashion sau în prezentările de modă ale marilor designeri dar puține fashioniste îndrăznesc, încă, să îl abordeze.

Un stil în straturi

Layeringul este un stil extrem de ofertant dar, pentru ca el să rămână un look super cool și să îți fie cald în sezonul rece, trebuie să știi câte straturi să pui pe tine și cum. În principiu, îți trebuie, minim, 3 straturi: 

  • Un strat de bază – acesta este stratul care se lipește direct de piele. De aceea, alege piese vestimentare din mătase, bumbac fin sau lână ușoară: topuri mulate subțiri, tricouri, cămăși subțiri de vară, rochii furou din mătase sau bumbac;
  • Un strat intermediar – acest strat trebuie să fie ușor și larg. Alege tricotaje, veste, cămăși groase din denim sau catifea reiată.
  • Un strat exterior – trenciuri, paltoane, haine de blană, geci dar și șaluri groase sau tricotaje oversize.

Având în vedere că ne trebuie piese vestimentare de grosimi diferite, ia în calcul și garderoba de primăvară/vară pentru articolele subțiri. Aceste straturi îți permit să îți adaptezi ținuta la temperaturi diferite, de-a lungul unei zile. Ceea ce poate deveni foarte convenabil pentru zilele de toamnă când diminețile sunt friguroase, în timpul zilei e cald, apoi seara se răcește iar.

Texturi, volume si culori 

În layering, totul este despre detalii fine. Straturile trebuie să se potrivească elegant, într-un look unitar. De aceea, texturile și volumele devin esențiale. Combină materiale compacte, precum denimul sau pielea, cu materiale moi și texturate, precum bumbacul sau dantela, texturi satinate, cu e mătasea, cu texturi pufoase ca tricotajele sau blana sintetica. Nu exagera cu volumele! Alege un singur articol oversize care poate fi suficient, având în vedere că stilul layered lasă o ușoară impresie de messy. Joacă-te și fii creativă. Alege piese de vară, precum topuri cu bretele, rochii furou, fuste vaporoase etc și combină-le în garderoba de toamnă/iarnă.

Culorile sunt importante dar nu în sensul în care te aștepți. Pentru un layering reușit, nu amesteca prea multe culori. În principiu, alege două culori care se asortează, dar poți ramane și într-un registru monocrom. Combină tonuri mai închise și mai deschise. Culorile neutre sunt esențiale deci mergi pe gri, bej, negru, alb etc. Accentul în layering nu este pe culoare, dar, dacă simți nevoia să alegi, de exemplu, un print, asigură-te ca restul outfitului nu devine doar despre printul respectiv. 

Mix & match creativ

Regulile de layering trebuie adaptate la tine și la lookul pe care vrei să-l abordezi. Cînd te joci cu acest stil vestimentar, ține seama de aceste câteva trucuri: 

  • Gecile sau jachetele pot fi purtate și ca strat intermediar, dacă, pe deasupra, ai un poncho sau un palton oversize. 
  • Alege piese care au lungimi diferite de mâneci. Combină un pulover cu mâneci lungi și o jacheta cu maneci mai scurte, efectul este wow.
  • Dacă vrei să combini tricotaje, asigură-te că sunt de grosimi diferite, de mărimi diferite și cu modele diferite. Dacă sunt de aceeași grosime, lookul poate deveni greoi.
  • Dacă alegi printuri, orientează-te către unele discrete.

Nimic nu este scos din joc, poți combina orice fel de articole dorești. Pot fi cămășile de mătase moștenire de familie, puloverul din cașmir, pe care ai dat o avere, două geci ieftine de dama găsite la un târg vintage, niște pantaloni de piele, cumpărați în ultima vacanță în Italia sau o cămașă din denim, rămasă de la fostul. Toate pot avea loc în stilul tău layered.

Layering este un stil ce vorbește despre perseverență. Cel mai important este să ai răbdare și să te simți bine mixând articole diverse, până găsești lookul care-ți place. 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din advertorial