Erorile celebre în cariera de tester software

Erorile celebre în cariera de tester software

„Singurul om care nu greșește este omul care nu face niciodată nimic. Nu vă fie teamă să greșiți, condiția este să nu faceți același lucru de două ori', spunea Theodore Roosevelt. Și este unul dintre citatele motivaționale care-ți dau probabil impuls atunci când alegi să faci o schimbare în carieră.
Iar dacă alegi să te orientezi spre domeniul IT și spre o specializare în testare software, conștientizezi poate tot mai mult că vei greși la început. Misiunea ta va fi aceea de a testa funcționalitatea site-urilor și aplicațiilor și de a detectat erorile, dar, la rândul tău poți fi autoarea unor erori. Este modalitatea prin care poți deprinde noi cunoștințe și abilități, care-ți permit să evoluezi frumos în carieră.

Este normal să greșești, dar de ce să nu înveți și din experiența altora și să eviți cele mai costisitoare erori? Iată care sunt acestea și ce poți face pentru a avea succes în cariera de tester software!

Text: Mihaela Pascari

Nu alegi corect cursurile de formare


Sunt multe cursuri de formare în testarea software, însă e important să le studiezi mai întâi programa și să discuți cu un trainer. Dacă accentul e pus mai mult pe partea teoretică, cursul nu te poate ajuta pe viitor în angajare sau în a lucra ca freelancer. Există însă opțiuni care-ți permit să îmbini partea teoretică cu partea practică, iar la finalul cursului vei fi ghidat în carieră.

Poți alege să te înscrii în proiectul Cursuri de IT by eJobs, cofinanțat din Fondul Social European, parte a programului Operațional Capital Uman 2014-2020. Acesta are mai multe etape (consiliere, cursurile propriu-zise, coaching). În cadrul acestuia, ai ocazia să îmbini partea teoretică cu partea practică, să pui trainerului întrebări în timp real și să faci schimb de experiență cu ceilalți cursanți. După finalizarea cursurilor, echipa de consiliere în carieră din cadrul proiectului îți va oferi suportul necesar pentru a-ți găsi job.

Iată care sunt condițiile pentru înscriere la cursurile IT by eJobs:

  • ai domiciliul sau reședința în orice județ din România (cu excepția județului Ilfov și Municipiului București
  • ai o vârstă cuprinsă între 25 și 65 de ani
  • ești angajat, cu contract de muncă, PFA sau ÎI
  • ai absolvit cel puțin 8 clase
  • dispui de acces la internet (viteză minimă de 10 Mb/s) – cursurile au loc doar online
  • ai în posesie un computer (laptop sau PC) cu webcam (integrat sau separat) pentru a permite accesul la curs/examen
  • ai în posesie difuzor/căști și microfon pentru a participa la discuții
  • ești un bun vorbitor de limba engleză (mediu/avansat)
  • deții competențe digitale de bază

Cursurile gratuite în IT sunt disponibile prin:

PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020

Axa Prioritară 6 – Educație și competențe ID

proiect: POCU/726/6/12/135988

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Nu ai un plan de testare

Când este implementat un nou feature, abia aștepți probabil să cauți bug-urile și să satisfacția că ai salvat „viața' unui client. Dar este esențial să înțelegi scopul și cerințele unui produs sau unui serviciu nou înainte de a începe testarea.

Ar trebui să citești specificațiile, să discuți cu developerii sau cu ai tăi clienți. O altă variantă este să faci o sesiune rapidă de testare exploratorie pentru a aduna toate informațiile de care ai nevoie pentru a realiza o structură a testării.

Nu comunici eficient cu developerii

Comunicarea este cheia dezvoltării software-ului și, prin urmare, și cheia testării software-ului. Dacă nu reușești să comunici bug-urile observate în testare poți afecta munca programatorilor, managerilor de testare, clienților și poți întârzia lansarea unui site sau a unei aplicații.

Este important să înfrunți situațiile pe care le întâmpini. Dacă nu ai soluții pentru aceste situații sau nu ai o imagine de ansamblu, este mai bine să le faci cunoscute decât să acționezi ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Ți-e teamă că ai că vei pune întrebarea greșită


Este important să conștientizezi că nu există întrebări greșite.  E mult mai important să ai răbdare, să asculți, să înțelegi imaginea de ansamblu și să pui întrebări pentru a clarifica anumite aspecte. Gândește-te că dacă nu ai întreba, ai înceta să înveți și, prin urmare, nu ai putea să-ți îmbunătățești cunoștințele și abilitățile. Curiozitatea este o abilitate care te poate ajuta să faci diferența în cariera ta. 

Arăți reticență față de tool-uri noi


Această teamă vine, de regulă, când nu ești foarte sigur pe abilitățile tale tehnice. Și e normal să simți această nesiguranță la început, însă e important să fii deschis la orice soluție care ți-ar putea ușura munca. Poți obține ajutor de la alți testeri, de la developeri sau chiar asistență online. Important e să întrebi!

Nu estimezi corect timpul necesar testării

Managerul de proiect ar putea să te întrebe „Cât ți-ar lua să testezi asta?' Tentația ar fi să-i răspunzi: „Hm, câteva ore, poate?!' Înainte de a da un răspuns, e mai potrivit să faci un pas în spate, să ai o imagine de ansamblu și apoi să faci o estimare realistă, care te va ajuta atât pe tine, cât și pe colegi.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din advertorial