Cum să alegi ceașca ideală în funcție de ceea ce bei?

Cum să alegi ceașca ideală în funcție de ceea ce bei?

La fel că mulți iubitori de cafea, probabil că ai o ceașcă preferată, în care bei espresso, cappuccino, caffe latte sau ciocolată caldă fără să-ți pui prea multe întrebări. Dar știai că alegerea ceștii de cafea poate avea un impact semnificativ asupra experienței tale atunci când bei ceva? Astfel că, nu degeaba există diferite tipuri de cești de cafea. Fiecare ceașcă de cafea are o funcție specifică care optimizează aromele băuturii pe care o consumi. Deci, cum alegi cana de cafea perfectă în funcție de băutură pe care o savurezi?

Ce dimensiune și tip de ceașcă alegi pentru ce cafea?

Știai că există un tip de ceașcă potrivit pentru fiecare tip de cafea? Da, de-a lungul timpului, au fost dezvoltate diferite cești pentru a îmbunătăți fiecare tip de cafea la maximum. Astfel, o ceașcă care este ideală pentru a bea un cappuccino nu va fi neapărat bună pentru a savura o cafea la filtru. Iată, așadar, câteva sfaturi care te vor ajuta să alegi ceașca ideală în funcție de băutura preferată.

Ce ceașcă alegi pentru un espresso?

Dacă îți place să bei cafeaua espresso neagră, cu siguranță merită să obții un set cesti de porțelan potrivit pentru acest tip de cafea.

Ceștile de espresso sunt destul de mici, cu o capacitate care poate varia între 50 și 100 ml. Alegerea mărimii ceștii depinde în principal de cantitatea de espresso pe care îl bei. Forma ceștii este, de asemenea, importantă de luat în considerare pentru un espresso. O cană de tip „coajă de ou' este ideală. Această formă de ceașcă omogenizează băutura și îți permite să obții o cremă groasă și netedă. În cele din urmă, ceștile de espresso sunt adesea însoțite de o farfurie pe care să pui o linguriță fără a murdări masă.

Alegerea ceștii potrivite pentru cappuccino

Desigur, formatul unei cești de cappuccino este mai mare decât al unui espresso. În mod normal, aceasta este o cană cafea cu un volum care variază între 150 și 200 ml pentru a reține mai bine spuma de lapte. Există mai multe forme de cești de cappuccino. Pe piață există cupe mai rotunjite, mai drepte sau chiar conice. Cu toate acestea, ceștile de cappuccino urmează aceeași regulă generală: sunt făcute mai înguste la bază și largi la margine.

Cești pentru caffe latte

Ceștile pentru caffe latte seamănă mai mult cu un castron mic.  Aceste cești sunt și mai mari și trebuie să poată conține cel puțin între 200 și 300 ml de lichid.

Ceașca potrivită pentru cafea la filtru

Criteriile de definire a ceștii ideale pentru o cafea la filtru sunt mult mai puțin specifice decât pentru cafelele pe bază de espresso. În general, ceștile de cafea la filtru au o formă destul de cilindrică și au un mâner mare. Capacitatea lor poate varia foarte mult în funcție de cât de multă cafea îi place unei persoane să bea. Într-adevăr, volumul lor poate varia între 200 ml și 1 l!

Materiale pentru căni de cafea 

Un alt punct de luat în considerare atunci când alegi o cană de cafea este materialul cănii. Materialele diferite au proprietăți diferite și pot afecta gustul cafelei. Iată mai multe informații despre principalele materiale pentru fabricarea ceștilor de cafea.

Ceramică

Ceramica este unul dintre cele mai folosite materiale pentru cești de cafea. Este un material ieftin care poate fi folosit pentru a crea modele frumoase și colorate. Cănile din ceramică sunt, de asemenea, sigure pentru mașina de spălat vase și cuptorul cu microunde. Cu toate acestea, ceramica nu reține căldura.

Porțelan

Porțelanul gros de bună calitate este, fără îndoială, unul dintre cele mai bune materiale pentru realizarea cănilor. Acest material reține foarte bine căldură. În plus, cănile groase din porțelan sunt practic indestructibile. Așa că le poți păstra câțiva ani. Poți alege seturi porțelan finebone pentru rezistență în timp.

Cești de cafea din sticlă

Dacă alegi să optezi pentru căni de cafea din sticlă, asigură-te că sunt că un  pahar sticlă dublă. Acest tip de ceașcă reține bine căldură cafelei evitând în același timp supraîncălzirea exteriorului. Astfel, devine aproape imposibil să-ți arzi degetele sau să spargi ceașcă din cauza căldurii. În plus, paharul nu alterează gustul cafelei. 

Materiale de evitat pentru cești de cafea

Anumite materiale pot afecta foarte mult gustul cafelei tale și ar trebui să le eviți. De exemplu, paharele de metal de calitate slabă, paharele de plastic și paharele de hârtie pot modifică aromele de cafea. În plus, nu rețin bine căldură și îți pot arde degetele. 

De asemenea, cupele din polistiren (spumă) sunt absolut de evitat. Nu numai că dau cafelei un gust de plastic, dar acest material a fost recunoscut ca cancerigen și dăunător pentru mediu.

Culoarea ceștii afectează gustul cafelei?

Ai putea crede că nuanță unei căni de cafea are doar o funcție estetică. Cu toate acestea, culoarea unei cești ar putea avea o influență asupra percepției gustului cafelei! Evident, culoarea nu afectează direct gustul unei cafele. Totuși, un studiu a arătat că aromele percepute de băutorii de cafea se schimbau în funcție de culoarea ceștii lor.

Potrivit studiului, persoanele care au băut dintr-o ceașcă albă au simțit cafeaua mai intensă și mai puțin dulce, în timp ce era percepută ca fiind mai dulce cafeaua dintr-o ceașcă transparentă. Gustul cafelei din căni albastre era între celelalte două.

Prin urmare, poate fi interesant să deții diferite culori de cești și să vezi dacă observi o schimbare a percepției atunci când bei cafeaua!

Pe scurt, există mai multe criterii de luat în considerare atunci când alegi o cană de cafea.

În primul rând, ceașca poate varia în funcție de tipul de cafea pe care dorești să o bei. De exemplu, un espresso necesită o ceașcă mai mică, în timp ce ceștile mari de cafea sunt rezervate pentru cafea latte sau cafea la filtru. Forma ceștii poate diferi și în funcție de tipul de cafea.

Materialul este un alt criteriu care poate influența alegerea cănii. Cele mai bune materiale pentru căni sunt porțelanul, ceramica și sticla cu pereți dubli. Alegerea te va depinde în principal de stilul pe care îl preferi și de bugetul pe care îl ai pentru această achiziție.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din advertorial