Cum alegi echipamentul potrivit pentru sport

Alegerea corectă a echipamentului pentru antrenament este esențială în cazul în care te-ai hotărât să practici un sport anume.

Cum alegi echipamentul potrivit pentru sport

Îmbrăcămintea și în special încălțămintea potrivite, alese cu atenție, îți asigură confortul de care ai nevoie în timpul workout-ului, dar mai ales te ajută să reduci riscul de accidentări. Mai mult, anumite caracteristici ale ale hainelor sau încălțărilor sunt concepute în așa fel încât să contribuie la creșterea performanțelor sportivilor. 

Pentru fiecare tip de activitate fizică este recomandat să optezi însă pentru un anume fel de echipament. În rândurile de mai jos vei afla mai multe despre cum să faci alegerile potrivite, pentru a te bucura din plin de toate beneficiile practicării sportului preferat.

Cum alegi încălțămintea potrivită pentru sport

Există mai multe criterii pe care trebuie să le ai în vedere atunci când alegi încălțămintea pentru practicarea sportului preferat, și care depind în primul rând de activitatea sportivă specifică. Din acest motiv, este important ca întâi să ai stabilite nevoile și motivul pentru care practici un anumit tip de antrenament. 

În privința pantofilor pentru training, contează în egală măsură dacă vei participa regulat sau doar ocazional la astfel de acțiuni sportive.

Poți opta, astfel, pentru:

  • Încălțăminte sport pentru femei, confortabilă și ușoară, din materiale subțiri, care permit piciorului să respire, pentru activitățile fitness de la sala de gym;
  • Pantofi speciali pentru alergare, confecționați din materiale care să absoarbă șocurile și să diminueze impactul cu solul, de exemplu spumă de memorie, dacă practici jogging;
  • Trekkers cu talpa flexibilă, care asigură stabilitate și aderență, dacă ești adeptul plimbărilor sau traseelor scurte, ușoare, la munte;
  • Modele mai rezistente de încălțări, de exemplu bocanci solizi peste gleznă, realizați din materiale care oferă impermeabilitate și protecție bună în fața condițiilor meteo, pentru drumețiile mai lungi și practicate pe trasee mai abrupte.

Echipamentul potrivit va face ca activitatea ta sportivă să fie mai eficientă și te va feri de riscul apariției de accidente. Trebui să alegi însă cu atenție mărimea și calapodul potrivit, deoarece ele pot să difere de la un brand la altul.

Cum alegi îmbrăcămintea sport

Tot pentru a te echipa corespunzător atunci când faci sport, trebuie să ai în vedere tipul de activitate pe care te-ai hotărât să-l practici cu mai mare consecvență. Ceea ce trebuie să ai însă primordial în vedere, atunci când alegi îmbrăcămintea sportivă, este să ții cont, pe lângă calitatea materialelor, de specificațiile fiecărui produs în parte.

Tipul de materiale, dar și tehnologiile folosite pentru fabricarea echipamentelor sport au evoluat extrem de mult, și sunt concepute astfel încât să protejeze corpul pe toată durata practicării exercițiului fizic.

Articolele de îmbrăcăminte sport trebuie să fie realizate din materiale ușoare, care să permită corpului să respire cu ușurință. O ventilare corespunzătoare contribuie la prevenirea alergiilor de piele sau la dezvoltarea de bacterii. În acest sens, dintre texturile folosite pentru echipamente, bumbacul permite formarea în măsura cea mai mică formarea de astfel de ciuperci supărătoare. 

De aceea este recomandat să optezi pentru:

  • Combinații de bumbac și poliester, pentru yoga sau activități ușoare la sală;
  • Îmbrăcăminte realizată din poliester și elastan, pentru fotbal;
  • Materiale sintetice comode precum nylon și lycra, pentru înot sau drumeții ușoare;
  • Texturi combinate, precum bumbac pentru zonele din apropierea glandelor sudoripare și materiale sintetice ușoare, pentru activități sportive extrem de intense.

Cum alegi accesoriile sportive

Pentru a alcătui o ținută completă de sport și a practica cu succes activitățile preferate, ai nevoie și de accesoriile potrivite, care să vină în completarea echipamentului format din haine și încălțăminte.

Pentru sportivii de performanță și nu numai, un rucsac sau o geantă sport sunt importante pentru a transporta tot echipamentul de care este nevoie. Pentru un plus de confort, atunci când îl achiziționezi trebuie să ai în vedere posibilitatea de ajustare corectă a bretelelor și baretelor cu care acestea sunt prevăzute. 

În plus, gadgeturile potrivite te vor ajuta să ții evidența și să-ți îmbunătățești performanțele sportive. O brățară sau un smartwatch te ajută să urmărești numărul de minute în care te-ai antrenat, dar și numărul de calorii consumate.

La fel de utile sunt însă și alte mici accesorii precum sticla cu apă, batoanele proteice, hainele și șosetele de schimb sau unguentele pentru dureri musculare. 

Atunci când mergi la sala de antrenament sau înainte de a pleca într-o drumeție, verifică dacă ai cu tine toate articolele sportive necesare. Fiecare dintre acestea te vor ajuta să te bucuri de performanțe sporite și să obții rezultate optime în activitățile tale, indiferent de tipul de sport practicat.

Sursa foto: pixabay.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din advertorial