7 sfaturi de parenting pentru părinții aflați la început de drum

După 9 luni de așteptare, cel mai nou membru al familiei a intrat în sfârșit în viața voastră. Ați trecut cu bine de experiența nașterii și acum sunteți pregătiți să mergeți acasă.

7 sfaturi de parenting pentru părinții aflați la început de drum

După 9 luni de așteptare, cel mai nou membru al familiei a intrat în sfârșit în viața voastră. Ați trecut cu bine de experiența nașterii și acum sunteți pregătiți să mergeți acasă. Ce veți face odată ajunși acolo, este însă o altă problemă. Mulți părinți aflați la început de drum descoperă brusc că îngrijirea unui bebeluș este mai grea decât ar fi crezut și că par a exista mii de lucruri pe care nu știu cum să le facă. Dacă și voi vă numărați printre aceștia, nu vă faceți griji. Este firesc să vă panicați puțin, să vă simțiți extenuați sau frustrați. V-am pregătit câteva sfaturi care vă vor ajuta să treceți cu bine prin această nouă experiență. 

  1. Informați-vă  

Nu există nicio regulă are spune că proaspeții părinți trebuie să știe dintr-o dată cum să aibă grijă de un bebeluș dacă nu au mai făcut asta înainte. Membrii familiei, prietenii mai experimentați, medicii – toți vă pot ajuta cu sfaturi și informații. Chiar dacă v-ați pregătit înainte de naștere, veți descoperi repede că sunt multe lucruri la care nu v-ați gândit. Pe lângă astfel de persoane, o sursă bună de informații o reprezintă cărțile despre creșterea și educarea copiilor. Gama variată de cărți despre parenting de la Clb.ro, de exemplu, v-ar putea fi de ajutor. 

  1. Dormiți oricând aveți ocazia

Lipsa somnului, combinată cu nevoia de a fi mereu gata să aveți grijă de nevoile bebelușului vostru, duce repede la extenuare. Așa cum micuțul vostru are nevoie de somn pentru a crește și a se dezvolta, și voi aveți nevoie de odihnă pentru a putea fi cei mai buni părinți. Încercați să dormiți oricând aveți ocazia, chiar dacă asta înseamnă să lăsați vasele nespălate sau să nu băgați aspiratorul o zi. 

  1. Petreceți timp împreună cu bebelușul vostru 

Poate că la început pare că tot ce face cel mic este să mănânce și să doarmă, dar acest lucru se va schimba în curând. Țineți-l în brațe, cântați-i, citiți-i povești, interacționați cât mai mult posibil cu el. Așa veți ajunge să vă cunoașteți și să adânciți legătura dintre voi, să întăriți acea legătură emoțională care deja s-a format. 

  1. Rezervați-vă timp și pentru voi  

A fi părinte nu înseamnă că trebuie să neglijezi relația de cuplu. O persoană de încredere, cu care puteți lăsa câteva ore bebelușul în timp ce vă odihniți sau petreceți puțin timp împreună, poate fi un ajutor de neprețuit. Și nu, nu trebuie să vă simțiți vinovați pentru că simțiți nevoia de a petrece câteva ore doar voi doi (chiar dacă probabil veți sta mai mult timp la telefon, întrebând ce face micuțul vostru). 

  1. Acceptați ajutor 

Probabil că aveți membri ai familiei sau prieteni care s-au oferit să vă ajute oricând aveți nevoie. Acceptați aceste oferte. Nu trebuie neapărat să stea cu bebelușul. Poate aveți de ajutor cu mesele sau cu îngrijirea casei. Sunt lucruri care vă pot ușura semnificativ viața și vă vor permite să vă concentrați mai mult asupra celei mai importante persoane din viața voastră. 

  1. Nu faceți comparații 

Fiecare bebeluș este diferit. Mănâncă la intervale diferite, dorm mai mult sau mai puțin, se dezvoltă într-un ritm diferit. Încercați să nu cădeți în capcana de a vă compara bebelușul cu cei ai vecinilor sau ai prietenilor. Dacă aveți întrebări legate de dezvoltarea acestuia și vreți să fiți siguri că totul este normal, mergeți la pediatru. 

  1. Acceptați faptul că nu sunteți perfecți 

Oricât de mult v-ați dori să fiți cei mai buni părinți din lume, adevărul este că sunteți ființe umane și este normal să faceți greșeli din când în când, fie că este vorba de modul în care ați gestionat o criză de colici sau de faptul că v-ați neglijat pe voi înșivă. Important este să vă acceptați greșeală și să încercați să găsiți soluția potrivită. 

Din păcate, bebelușii nu vin cu un manual de instrucțiuni. Ca proaspăt părinte, tot ce poți face este să înveți să-ți cunoști bebelușul și încerci să faci ce este mai bine pentru acesta. Poate că veți mai face greșeli, dar amintiți-vă că există întotdeauna o soluție. 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din advertorial