Teroristul cu fata umana al lui John Updike

Cum se naste un terorist si cum se explica dorinta unui tinar de 18 ani de a ucide oameni nevinovati si de a plati cu propria viata un atentat? John Updike, unul dintre cei mai celebri scriitori americani, raspunde, in exclusivitate pentru ELLE Man, la aceste intrebari. si la altele.Interviu realizat de Mihaela Frank

Din cind in cind, meseria de jurnalist iti ofera privilegii si bucurii inestimabile. Faptul de a sta de vorba cu un maestru al literaturii universale este un astfel de exemplu. Ce poti sa spui despre John Updike in citeva rinduri?

Pe scurt, ca s-a nascut in 1932, in Shillington, Pennsylvania, ca este unul dintre cei mai prolifici si mai premiati scriitori ai lumii a scris peste 50 de carti, de la romane si volume de povestiri si poezie pina la critica lite­rara si carti pentru copii; a fost de doua ori premiat cu prestigiosul National Book Award, tot de doua ori cu Pulitzer Prize, a primit PEN/Faulkner Award si multe, multe alte premii. La virsta de 76 ani pe care i-a implinit in luna martie, continua sa practice cu norma intreaga meseria de scriitor.

Pretextul discutiei noastre a fost cel mai recent roman semnat John Updike, Teroristul, publicat si in limba romana, la editura Humanitas Fiction (editura care are acum in lucru una dintre cele mai importante opere ale lui Updike, tetralogia Rabbit – dar despre asta vom vorbi cind va veni timpul).

Teroristul abordeaza o tema cit se poate de actuala, terorismul islamic, tema care il apropie pe autor de unul dintre putinele genuri literare pe care nu le abordase pina acum, thriller-ul – intelectual si soft, ce-i drept. Mai exact, romanul este povestea unui adolescent de 18 ani, Ahmad Ashmawy Mulloy, american musulman, fiul unui imigrant egiptean (care isi paraseste familia la trei ani de la nasterea copilului) si al unei americane liber-cugetatoare (prea putin grijulie cu educatia fiului ei).

In cautarea unei identitati proprii (incapabil sa treaca peste absenta tatalui), Ahmad se indreapta, la virsta de 11 ani, spre religia islamica si devine elevul cel mai sirguincios al unui imam yemenit. Acesta incepe sa-l invete pe Ahmad despre Coran, manipulindu-l incet-incet si inculcindu-i viziunea extremista a „Drumului cel drept” al Islamului, menit sa-l protejeze pe tinarul nostru de tentatiile diavolesti ale lumii moderne americane si ale culturii sale impure si pline de slabiciuni. Singuraticul Ahmad se dovedeste a fi recipientul perfect al acestei retorici periculoase, astfel incit devine candidatul de aur pentru a fi manipulat si folosit pe post de martir si­nucigas de catre o retea de terorism islamic.

Ahmad nu este deloc genul de personaj antipatic, rau, pe care sa-l detesti si sa-ti doresti sa-i vezi maruntaiele raspindite pe asfalt. Din contra, Ahmad este un tinar cumsecade, desi cam trist si inadaptat social.

Fascinat de o colega de clasa, Joryleen, o fata seducatoare, al carei corp cu rotunjimi line si piele „mai inchisa decit caramelul si mai deschisa decit ciocolata” re­prezinta o tentatie frustranta pentru el, Ahmad incearca sa-i inteleaga lumea. Face o vizita la biserica in care tinara cinta in cor si asista la o slujba religioasa, care insa nu-l convinge decit de faptul ca oamenii aceia se afla pe un drum gresit. Dezamagit de ceea ce-i ofera societatea in care traieste, Ahmad alege sa mearga pina la capat, pentru a-si scurta drumul pina la Allah, tatal pe care nu l-a avut niciodata. Fara a va dezvalui sfirsitul povestii, pentru a nu strica le placerea lecturii celor care inca nu au citit cartea, am discutat cu autorul acestui roman despre subiectul ales, despre personajul sau si despre religia in societatea occidentala de azi.

ELLE: Cea mai recent tradusa carte a dumneavoastra in România este Teroristul. Subiectul acestui roman este neobisnuit pentru opera dumnea­voastra, desi regasim aici si teme mai vechi, precum religia, sexul, moartea, viata liceenilor etc. Care este, din punctul dumneavoastra de vedere, tema cea mai importanta a cartii?

John Updike: Tema principala a cartii, asa cum am vazut-o eu, e terorismul isla­mic si modul in care acesta ar putea sa prinda radacini in rindurile unui ti­ne­ret american cu inclinatii religioase si idealiste. De asemenea, natura convingerilor religioase de orice fel care ar putea duce la actiuni criminale.

ELLE: Cum de ati ales acest subiect si ce v-a inspirat?

J.U.: stirile zilnice din lumea islamica, bineinteles. Acum mai multi ani am scris un roman, The Coup, in care am inventat o tara africana, in regiunea Sahel, care are un lider radical antiamerican si antioccidental, astfel ca teritoriul Coranului imi era intr-un fel familiar.

ELLE: Cum ati construit personajul Ahmad? Cum ati reusit sa intrati in mintea unui terorist?

J.U.: Am incercat sa imi imaginez un oras depresiv, in partea de nord-est a statului New Jer­sey, in care un tinar crescut fara tata, aflat in de­riva intr-o socie­tate ameri­cana asa cum e cea contemporana – permisiva si consu­merista –, s-ar putea indrepta catre islam pentru a cauta consolare si un model de viata, trezindu-se apoi folosit de catre terorismul international. Socie­ta­­tea din ju­rul sau ofera prea putina importanta absolutismului sau de inspiratie religioa­sa. Ahmad este indragostit de supra­natural, in lu­mina caruia lumea actuala conteaza prea putin. Este la fel ca multi alti tineri din aceasta lume moderna, atit din tarile dezvoltate cit si din celelalte: nu prea are ce pierde. Ma minunez de usurinta cu care nu doar atentatorii sinucigasi, ci si atit de multi tineri isi irosesc vietile. Lumea desacra­lizata nu le prea da motive sa traiasca.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din people