Mesajul tranșant transmis de Delia: “Nu mai am toleranță pentru jeg uman”

Delia a vorbit despre comportamentele și comentariile nepotrivite pe care le aveau profesorii din liceu la adresa fetelor.

Mesajul tranșant transmis de Delia: “Nu mai am toleranță pentru jeg uman”

Delia povestește într-o serie de Instatories despre comentariile și comportamentele nepotrivite pe care le aveau profesorii de muzică de la Liceul de Muzică „Dinu Lipatti” la adresa elevelor. Fără a dezvălui identitatea persoanelor despre care vorbește, prin declarațiile făcute, artista trage un semnal de alarmă asupra fenomenului hărțuirii sexuale din școli.

„Storytime. Îmi amintesc cum în perioada liceului, o parte din profesorii de muzică le spuneau elevelor cum: „Vai, măi, ți-au crescut sânii față de luna trecută.” Și le pipăiau efectiv pe sâni. Asta se întâmpla la liceu la Lipatti. Acest gen de abuzuri există și au existat dintotdeauna. Că alegi să crezi, să înțelegi sau nu… Că te gândești că: „Vai, ea de ce a așteptat 10 ani să povestească?”. Atâta i-a luat. Atâta i-a luat să-și facă curaj să povestească treaba asta. N-ai niciun drept să judeci. Ai drept să judeci agresorul, nu victima. Și repet, fără niciun fel de exagerare. Discuțiile erau auzite de mine, în clasă fiind de față când se discuta cu o colegă despre: „Și, ești la menstruație? Ți-a venit? Când ți-a venit, de cât timp? Ia uite, ți s-au umflat sânii.” Și apoi se mergea mai departe la a palpa sânii. Nu bat câmpii o secundă. E trist și este extrem de adevărat.”

Delia continuă confesiunile vorbind și despre generațiile noi, care sunt mult mai deschise spre a condamna incidentele de tipul acesta. În aceeași măsură, amintește și de mesajele din piesele de trap din ziua de astăzi, cele mai multe făcând referire la femei ca la un obiect sexual. 

„Mă bucur că ăștia crapă, generațiile ăstea, urmează să dispară de pe fața Pământului că așa e natura și sper ca generațiile următoare, văd că tendința e spre empatie, sper să fie mult mai educați în sensul ăsta și mult mai umani și nu atât de primitivi. Asta sper că e salvarea. Deși, dacă dai o simplă ascultare unor piese din trap de astăzi, ai să sesizezi foarte multe „coardo”, „zdreanțo.” Sper că nu așa stau lucrurile și că nu gândesc așa la bază și că e doar o chestie de copil tâmpit care vrea să fie el, nu știu ce vrea să fie. Cât de amuzant e amuzant, adică n-ai cum la 13-14-15 ani să cânți despre „coarde.” Gen, cine te crede?.”

Cântăreața a relatat și un episod referitor la comentariile cu tentă sexuală pe care le auzea atunci când avea 13 ani. Delia a puncat faptul că nu își dorește să insiste pe subiectul acesta acum, însă asta nu înseamnă că nu a avut un impact asupra ei.

„Și faptul că pare că minimizez și nu dezvolt foarte mult și nu povestesc, nu vreau să insist acum pe chestia asta, nu înseamnă că nu au avut un impact. Înseamnă doar că n-am starea aia de a intra în miezul subiectului prea tare. Nu mai pot tolera glumele sexuale. O să vă dau exemplu ce fel de glume. Aveam 13 ani și veneam de la școală cu flautul în cutie în case-ul lui, el se ține într-un case, e o chestie care arată ca o vioară mai mică, mult mai mică. Și auzeai când treceai pe lângă un șantier sau chiar și prin curtea școlii, mai puțin prin curtea școlii că toți colegii studiau la câte un instrument și nu se obișnuia, aveau cât de cât o cultură. Și auzeai de-astea: „Hei, fata cântă la ce atârnă.” De ce faci asta unui copil, unui adolescent, unei femei, unei nu contează ce. De ce ești imbecil? De ce? Asta ca să știți dacă vă gândiți cumva când veniți la iUmor și vă gândiți la vreo temă de roast și vă gândiți să vă legați de vreun instrument de suflat, ca să știți să n-avem discuții după aia „că de ce s-a supărat”, „că nu mai are simțul umorului.” Nu, nu mai am simțul umorului. Nu mai am toleranță pentru jeg, efectiv nu mai am toleranță pentru jeg uman. N-ai trăit tu copilăria mea, nu știi cum m-au afectat lucrurile astea. Ți se pare că faci o glumă inocentă, care pentru mine nu e o glumă inocentă. Mie îmi trezește niște lucruri. Îmi faci rău. Nu vreau să-mi faci rău. E atât de simplu”, a povestit Delia pe Instagram.

Declarațiile făcute de Delia vin într-un context în care în ultima vreme a fost readus în discuțiile publice subiectul hărțuirii sexuale, după ce actrița Viorica Vodă a vorbit într-un discurs de pe scena Premiilor Gopo 2022 despre experiența ei cu hărțuirea sexuală din lumea teatrului și filmului.

Citește și:
E mai simplu să cerem mai mult de la femei: despre întâlnirea dintre Carmen Iohannis și Dr. Jill Biden

Foto: Arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din people