Interviu: Agatha Ruiz de la Prada despre lumea ei colorata

Agatha Ruiz de la Prada si-a inceput cariera in moda in 1981. De atunci, a promo­vat miscarea culturala din Madridul anilor ’80 si si-a transformat brand-ul intr-o afacere uriasa. Cu ocazia unui nou proiect, designerul a vorbit cu Ioana Ulmeanu despre optimism si despre lucrurile care i s-au intimplat fara ca ea sa le planuiasca.

Interviu: Agatha Ruiz de la Prada despre lumea ei colorata

ELLE: Lucrati in industrie de mai bine de 30 de ani. Pot doar sa imi imaginez ca o cu­noas­teti foarte bine. Au existat perioade in care sa va fi dorit sa faceti altceva?

Agatha Ruiz de la Prada: Nu, nu m-am intrebat nici un mo­ment. Am fost toata viata foarte norocoasa, in sen­sul ca m-am bucurat intotdeauna de mun­ca mea si am incercat mereu sa devin din ce in ce mai buna in ceea ce fac. Pentru ca am vrut constant sa imi imbunatatesc munca, am in continuare motive sa imi placa la nebunie ceea ce fac zi de zi.

ELLE: Stiu ca initial va doreati sa deveniti arhi­tect. Totusi, munca dumneavoastra imi pare oarecum asemanatoare: faceti obiecte frumoase, in care oamenii traiesc. Este un intreg univers colorat, despre care nu stim inca daca s-a nascut dintr-un plan sau a luat nastere din intimplare.

A.R.D.L.P.: Exista in lume anumite lucruri pe care nu le poti planui. Acesta este unul dintre ele. Asta este ceea ce sint. Eu iubesc culorile, iar ele sint parte din viata mea. Pur si simplu am nevoie sa ma inconjor de ele.

ELLE: Cum folositi culorile? Cred ca pe oricine am intreba despre munca dumnea­voastra, ar vorbi in primul rind despre culorile vibrante care se regasesc in fiecare obiect. Cum relationati cu ele?

A.R.D.L.P.: Nu cred ca as putea sa explic asa ceva. Eu nu rea­lizez ca se intimpla asta. Mie imi vine natural, e ceva ce nu poate fi fortat.

ELLE: Sinteti, in acelasi timp, o sustinatoare a ecologiei, militati pentru producerea bu­nu­ri­lor reciclabile, sinteti cunoscuta pentru grija fa­ta de mediu. Cit de important este acest aspect pentru o persoana aflata in pozitia du­m­nea­­voastra? Sau pentru un brand ca aces­ta?

A.R.D.L.P.: Intr-adevar, este o obsesie cam ciudata. La inceputuri era ceva foarte original, iar acum, slava Domnului, devine un subiect din ce in ce mai popular. Asta ma face foarte fericita, pentru ca nu putem sa continuam sa traim in felul acesta atit de ignorant fata de mediu.

ELLE: Ati colaborat, pe parcursul carierei, cu multe brand-uri, iar acum ati lansat o editie speciala pentru Nescafe Dolce Gusto Pic­co­lo. Puteti sa imi spuneti mai multe despre ea? Cum este munca aceasta creativa impreu­na cu o alta echipa?

A.R.D.L.P.: Mi-a facut mare placere sa fac parte din acest proiect de design. Eu trebuia sa creez un look exceptional pentru aparatul NESCAFE Dolce Gusto PICCOLO®, ceva unic, exceptional, care nu mai exista inainte. Cum imi place sa lucrez cu forme si culori, am facut doua modele care chiar exprima bu­cu­rie – de fapt, probabil ca sint cele mai fancy aparate pentru cafea pe care le-am vazut vreodata. Iar co-branding-ul este cea mai buna modalitate de a reuni cele mai mari companii cu cei mai mari artisti.

ELLE: Ati tot spus ca arta si moda sint le­ga­te, si ca ati fost mereu inspirata de Pop Art si de lucrarile lui Mark Rothko. Cum priviti arta?

A.R.D.L.P.: Mi-am dorit sa devin pictorita pe cind eram copil. Asta si pentru ca tatal meu era colectionar de arta. Cred ca acesta este motivul pentru care arta este prezenta in colectiile mele intr-un mod atit de natural.

ELLE: Din tot ceea ce ati facut, in munca dumneavoastra, care a fost cel mai provocator proiect?

A.R.D.L.P.: Cum imi place atit de mult meseria mea, totul imi pare natural. Iubesc fiecare aspect al muncii mele. Ceea ce imi place foarte tare este faptul ca pot sa lucrez la mai multe proiecte in acelasi timp, iar astfel lucrurile sint intotdeauna interesante si provocatoare.

ELLE: V-ati inceput cariera in anii ‘80. Cum era Spania atunci?

A.R.D.L.P.: Am fost foarte norocoasa sa fiu parte a unor astfel de vremuri de schimbare. A fost minunat pentru mine sa traiesc ceea ce s-a intimplat in acea perioada intr-o tara minu­nata ca a noastra.

ELLE: Judecind dupa ceea ce faceti si spuneti, am putea crede ca sinteti cea mai optimista persoana din lume.

A.R.D.L.P.: I-as spune altfel: mie imi place sa vad ceea ce fac ca pe o protectie in fata lumii. Pentru ca eu, prin creativitatea mea extrovertita, pot sa imi creez propria mea lume colorata.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din people